Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 4 januari 2021

Covid Dagcijfers 4 december 2020 - 13403
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 4 januari 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 4 januari 2021

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 4 januari 2021

Nog steeds op groen

De cijfers staan nog steeds op groen! Al sinds ruim een week een dalende trend, die we gisteren ook al met wat meer stelligheid mochten melden. Wel vandaag een iets hoger aantal dan je voor een zondag zou verwachten (159 opnames tot nu toe), maar houd er rekening mee dat we weer een lang weekend achter de rug hebben. Toch wel weer flink veel correcties door NICE voor de afgelopen weken.

Maar toch… de lijn gaat nog steeds de groene “Gunstigste” voorspellende lijn voor achterna. De meest recente R is berekend voor 23 december en is 0,93. Stiekem even gekeken wat hij voor 24 december zou worden als de cijfers voor vandaag niet gaan tegenvallen: 0,83!

De eerste aanwijzingen vanuit de snelheid waarmee “vandaag” nog wordt aangevuld zijn zeker niet ongunstig wat dat betreft. Maar nog steeds de waarschuwing dat dit een tijdelijk effect is vanwege  het drogere weer vanaf 24 december:

Covid Dagcijfers 4 januari 2021 - 14584

En de opname cijfers zelf zijn nu dus de 200/dag grens weer gepasseerd. Dit was voor het laatst op 11 december, bijna een maand geleden:

Covid Dagcijfers 4 januari 2021 - 14583

Het aantal gemelde besmettingen neemt ook duidelijk af. Maar dat zal voor een deel samenhangen met een lager aantal uitgevoerde testen. Morgenmiddag zullen we weten hoeveel procent van de testen positief zijn. Hoe zich dat verhoudt tot de 13% van de vorige week. Dit is het plaatje als we de drie componenten weer samen afbeelden. De gele lijn is dus het aantal positieve testen per hetzij de eerste ziektedag of als dat niet bekend is de dag van het testen.

Covid Dagcijfers 4 januari 2021 - 14591

Hopelijk dus nog een paar dagen profiteren van de hogere luchtvochtigheid! Heel benieuwd of het OMT ons met met deze gunstige ontwikkelingen gaat belonen door versoepelingen aan te kondigen, of juist het verlengen van de maatregelen wegens doorslaand succes. Wij voelen het dilemma al aankomen!

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 159 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 182
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,93 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 4 januari 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier .

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205