Gastblog door Lars Admiraal, managing partner bij M. Clinical Trials over de Britse variant van Covid-19
Lees volledig artikel: Help, de Britse mutatie komt eraan!?
De Britse mutatie is één van de vele mutaties van het SARS-CoV-2-virus, ditmaal een mutatie op het Spike-gen. Door deze mutatie op het S-gen van het Sars-CoV-2-virus, testen de huidige PCR-assays negatief op dit S-gen, terwijl ze wel positief testen op andere genen. Dit noemen ze een S-gene Target Failure (SGTF).
Verkeerde conclusies uit testresultaten
Als indicatie voor het zogenaamd oprukken van deze Britse variant wordt het negatief testen op het S-gen (maar wel positief of andere genen) gediagnosticeerd als de gemuteerde variant.
Uit onderzoek van positieve PCR-testen van 1516 personen (Walker et al), afgenomen tussen 26 april en 11 oktober 2020 in het Verenigd Koninkrijk, blijkt dat slechts 73,5% van de positieve testen positief testte op het S-gen.
Het niet positief testen op het S-gen is dus niet nieuw en kwam al voor in 26,5% van de positieve testen tussen april en oktober in het Verenigd Koninkrijk. SGTF daarmee gelijk stellen als indicatie voor de nieuwe variant lijkt hiermee een conclusie, die wel heel erg kort door de bocht gaat.
Besmettelijkheid op basis van model Ferguson
Niemand minder dan Prof. Neil Ferguson (epidemioloog) is door middel van phylodynamic modelling (modellering op basis van genetische evolutie en epidemiologie) tot de conclusie gekomen dat het geschatte verschil in r-waarde 0.4 – 0.7 is.
Overheden en media varen blind op de conclusies van het modelleren van Ferguson, maar uitgerekend Ferguson, als prominent SAGE-lid, raamde het totaal aantal sterfgevallen op 510.000 in twee jaar tijd in de UK als ze niet direct strenge maatregelen zouden nemen. Hoever kun je er met een model naast zitten? Overigens was dit niet de eerste keer dat Ferguson er gigantisch naast heeft gezeten met de voorspellende waarde van zijn modellen.
Jongeren meer getroffen door Britse variant?
Ferguson komt in zijn publicatie tot de volgende constatering:
“Available SGTF data indicate a shift in the age composition of reported cases, with a larger share of under 20 year olds among reported VOC than non-VOC cases.”
Echter blijkt dat de constatering van Ferguson niet strookt met de realiteit. Jaap van Dissel benoemt dit in zijn technische briefing aan de Tweede Kamer op 13 januari 2021:
“Het geldt voor alle leeftijden. Aanvankelijk was het idee, het zijn vooral de jongeren, maar achteraf gezien komt dat waarschijnlijk ook omdat jongeren nog de meeste speelruimte hadden… maar je ziet dat het ook bij de oudere groepen inmiddels bij het overgrote deel van de isolaten betreft.”
Afname positieve testen en ziekenhuisopnames in Londen
Een structurele verhoging van de r-waarde zoals benoemd door Ferguson is tevens een grote misvatting van de interpretatie van data. Uit onderstaande data van Londen area is te interpreteren dat de r-waarde inmiddels ruim onder de 1 moet liggen, gezien de snelle daling die is ingezet bij het aantal positieve testen.
Positieve testen in London nemen snel af:
En dit zijn de ziekenhuisopnames:
Maar misschien nog overtuigender is deze grafiek van het aantal nieuw positief getesten in Ierland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland:
De abrupte stijging van Ierland wordt (mede) toegewezen aan het sterk verlichten van de maatregelen na een lockdown van 5 weken voor Kerst.
Ferguson heeft zijn analyse gebaseerd op slechts week 46 – 50 (8 november – 12 december 2020). Dit toont wederom maar eens aan dat het extrapoleren van data van slechts een paar weken een gigantische overschatting kan geven van de realiteit. Iets waar Ferguson in vrijwel al zijn eerdere modelleringen heel goed in is geweest.
Besmettelijker ook virulenter?
Allereerst, als de Britse mutatie al stamt uit de na-zomer / vroege herfst 2020 en als deze variant daadwerkelijk veel besmettelijker is, waarom duikt deze dan pas in januari grootschalig op?
Waar is het bewijs dat deze nieuwe variant ook daadwerkelijk virulenter (in staat is ziek te maken)?
Waarom zegt de WHO, in de persoon van Dr. Maria van Kerkhove, op 14 december 2020 in een WHO briefing dat er tot dan toe geen bewijs is dat deze nieuwe variant zich anders gedraagt dan de overige varianten?
Waarom zegt Londense ziekenhuisdirecteur Marcel Levi op 11 januari 2021 dat er veel meer mensen zijn, die opgenomen worden met de oorspronkelijke variant en dat daar ook de grootste groei in zit?
Britse mutatie als argument voor verruiming testbeleid?
Al op 17 november 2020 heeft de Rijksoverheid het ontwerp fasering testen gepubliceerd voor de maanden november 2020 tot en met maart 2021. Het volledig testen van een gemeente zoals Lansingerland stond al sinds november op agenda als “start experiment grootschalig en frequent testen” in januari.
Kwam de Britse mutatie niet als geroepen om zowel de lockdown te verlengen als om in een gemeente een draagvlak te creëren voor het uitbreiden van het testbeleid volgens de planning van november 2020?
Het blindvaren op een publicatie van Ferguson is wederom een stap te ver. Het is een schande dat de predicties van Ferguson nog serieus genomen worden na al zijn miskleunen uit het verleden.
U heeft zojuist gelezen: Help, de Britse mutatie komt eraan!?
Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.