Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 31 januari 2021

Covid Dagcijfers 4 december 2020 - 13403
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 31 januari 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 31 januari 2021

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 31 januari 2021

Voorschotje?

Het was gisteren zaterdag en dat is een dag waarop het aantal ziekenhuisopnames ongeveer 20% lager ligt dan op een doordeweekse dag. Gisteren meldden we aan het eind van de dag 128 opnames, dus dan mag je er voor de zaterdag daarop wel ietsje meer dan 100 verwachten.

Het waren er slechts 83! Natuurlijk wordt dat nog wel weer aangevuld tot iets boven de 100, maar toch! Laten we het beschouwen als een voorschot op de effecten van de avondklok, waarvan de overheid hooggespannen verwachtingen heeft! (Dat effect, als het er is, kan in de ziekenhuisopnames pas voor het eerst gemerkt te worden circa 11 dagen na de start (dus 3 februari).

Als we naar de grote lijnen kijken, is het ook weer niet echt onverwacht, want het aantal ziekenhuisopnames stagneerde een tijdje rond de 180 en daalt nu weer optimistisch tot richting de grens van 150.

Als we nog even de voorspelling erbij halen, die we hebben gedaan op basis van de situatie op 6 januari en de aanname dat de Engelse variant 30% besmettelijker is, dan blijkt deze voorspelling nog steeds perfect te kloppen:

Covid Dagcijfers 31 januari 2021 - 15809

De gele lijn in de grafiek in ons voorspelde verloop vanaf 6 januari. De berekeningen laten wel zien dat in februari de daling even langzamer zal gaan. Maar dat is niet verontrustend, omdat we bij de berekeningen zijn uitgegaan van hetzelfde weerbeeld als begin januari. Toen was het slecht corona weer en dat zal nog even niet echt verbeteren. Pas eind februari, net als de curve zou gaan uitvlakken, zal de daling verder voortzetten, door het naderende voorjaar. Van de exponentiële groei waarvoor het RIVM ons heeft gewaarschuwd is helemaal niets te zien!

En dit is dan weer de grafiek met de R-waarden, die al helemaal geen verrassingen laat zien:

Covid Dagcijfers 31 januari 2021 - 15808

En hieronder de samenvatting van alle dagkoersen in één plaatje. Alle cijfers dalen nog steeds.  Zowel het aantal meldingen van het RIVM vn vandaag als de GGD cijfers van 27 januari  zijn de laagste die we sinds begin oktober hebben gehad!

Covid Dagcijfers 31 januari 2021 - 15807

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 83 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 152
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,93 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 31 januari 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205