Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 26 februari

Dagcijfers 26 februari - 17057
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 26 februari 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 26 februari

Leestijd: 2 minuten

Verwarring weer

Gisteren dachten we dat alles nog onder controle was, alhoewel we wel even schrokken van het hoge aantal ziekenhuisopnames dat het LCPS ons opgaf: 196 voor de woensdag en nu 186 voor de donderdag. De dagen ervoor waren beide partijen heel eensgezind in hun cijfers, als we tenminste de twee dagen die NICE nodig heeft om de cijfers aan te vullen voor lief nemen.

Omdat we een beetje vertrouwen begonnen te krijgen in de LCPS cijfers, verwachtten we vandaag dat de NICE cijfers voor de woensdag wel dicht tegen die 196 aan zouden kruipen, maar niet dus! Het blijft steken bij 161, een aantal dat wel past in de lijn van de ontwikkeling. Dus we zijn nu weer in verwarring waar we met deze cijfers aan toe zijn.

In elk geval beloven zowel de NICE als LCPS cijfers een daling van het aantal opnames, die in een stroomversnelling lijkt te gaan raken. De R zakt langzaam richting de 0,9 en hopelijk stuwt het warmere en dus vochtigere lenteweer de R nog verder omlaag.

Besmettingscijfers

De besmettingscijfers van het corona dashboard laten een heel ander beeld zien. De media melden al enkele dagen trouw dat het absolute aantal positieve testen een stijgende lijn vertoont. Het is in twee weken tijd met 50% gestegen en dat zal voor Van Dissel waarschijnlijk geleid hebben tot de conclusie dat de Derde Golf nu echt aangebroken is en, als we onze handen niet beter wassen, tot het intrekken van versoepelingen zal leiden. Vergeten wordt dan te melden dat in diezelfde tijd het aantal testen met 100% is toegenomen. Dus als percentage een duidelijke daling!

De grafiek dan maar weer.

Dagcijfers 26 februari - 17059

Zowel de LCPS als NICE cijfers laten een dalende lijn zien.

Dagcijfers 26 februari - 17058

In de grafiek met de R-waarde kunnen we goed zien dat het begin van het dalen samenvalt met het einde van de vorstperiode, waarin van de ene op de andere dag de luchtvochtigheid steeg van 2 g/kg naar 6 g/kg, de laatst berekende R-waarde is nu 0,94 voor 15 februari. Deze zal nog wel stijgen tot 0,96 verwachten we.

Het aantal personen dat zich laat testen bij de GGD is ook de afgelopen dagen verder toegenomen. Maar het aantal positieve testen neemt minder snel toe. Afgelopen woensdag was het percentage positieve testen 8,3%. Sinds 16 februari zien we bij de GGD veel meer mensen die zich laten testen en mede daardoor ook het aantal positief getesten. Maar tegelijkertijd zien we de laatste 5 dagen dat de ziekenhuisopnames gestaag daalt. Dat is geteld vanaf 5 dagen nadat het aantal positief getesten snel was gestegen (samen met het aantal personen dat zich liet testen). Rechtsonder in de grafiek is goed te zien hoe anders dat patroon aan het worden is. De komende week zal het meer duidelijk moeten worden.

Dagcijfers 26 februari - 17064

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren volgens LCPS: 186  (NICE: 121)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 196 (NICE: 161)
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,94 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,02 stijgen de komende tijd. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.