Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 24 maart

Dagcijfers 24 maart - 18031
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 24 maart 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 24 maart

Leestijd: 2 minuten

Van de schrik bekomen

De schrik zat er gisteren even goed in, nadat NICE met torenhoge opnamecijfers kwam, die vervolgens door ons met 40% werden verhoogd. Nu blijkt dat de cijfers voor maandag door NICE “slechts” met 15% zijn bijgeplust. Het aantal gecorrigeerde opnames is daardoor dus voor de maandag gedaald van 314 naar 283. Is nog wel veel, maar daar kunnen we goed mee leven. Dit is dus nu het nieuwe plaatje:

Dagcijfers 24 maart - 18032

We beginnen steeds grotere vraagtekens bij deze cijfers te zetten. Als deze stijging zo doorzet, dan zouden er op de top veel meer patiënten opgenomen worden in verhouding tot wat de PCR test voorspelt dan bij de vorige twee pieken. Het aantal afgenomen tests heeft ook een nieuw record bereikt: 85651, terwijl het aantal percentage positieve uitslagen daardoor dus weer gedaald is.

De grafiek voor de R-waarde laat dus nu een actuele waarde van 1,08 zien en niet meer de 1,10 die voor de dag ervoor was bedacht:

Dagcijfers 24 maart - 18033

We zien bij de GGD-teststraten nog steeds een stijging van het aantal getesten. Het percentage positief getesten loopt iets op, maar zit nog steeds rond de 8%.  Dit is de grafiek met alle cijfers bij elkaar. De vraag is of de stabilisatie die we nu bij de laatste vier dagen zien bij de gele lijn tijdelijk is of niet. Dat wordt de volgende dagen duidelijk.

Dagcijfers 24 maart - 18040

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 223 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 283 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,08 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de schatting weer van het aantal besmettelijke personen, af te lezen op de rechter schaal. Dit zou een voorspelling moeten zijn voor het aantal patiënten dat door corona wordt opgenomen in het ziekenhuis. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205