Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 2 november

Dagcijfers 2 november - 24947
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 2 november 2021.

Lees volledig artikel: Dagcijfers 2 november

Leestijd: 4 minuten

Stoelriemen vast!

Volgers van dit blog hebben van mij overwegend de indruk dat mijn voorspellingen altijd aan de optimistische kant zitten. Dat verandert vanaf vandaag voorlopig even. De cijfers zien er voor de ouderen heel slecht uit. Een enorme toename van het aantal ziekenhuisopnames vandaag en ook een enorme correctie voor de afgelopen twee weken op de website van NICE.

Een maand geleden deden wij een heel voorzichtige voorspelling van het verloop van de epidemie op basis van het aantal vaccinaties vijf maanden geleden, die nu aan het uitwerken zijn. We schreven daarover ook in ons blog Vaccin-inflatie. De gedachte is dat de vaccins die 5 maanden geleden zijn gezet en voor de nodige bijdrage aan immuniteit hebben gezorgd, nu geleidelijk aan het uitwerken zijn en het verlies aan immuniteit moet gecompenseerd worden door verdere opbouw van natuurlijke immuniteit. Het probleem hierbij is dat er flink wat onzekere factoren zijn. Daarom hebben we destijds ook nadrukkelijk aan de voorspelling toegevoegd dat het gaat om een indicatie. Er zou een golf komen met een top van 100 opnames per dag rond 8 november. Dat aantal is inmiddels dus ruim overschreden en het ziet er naar uit dat we ook de top van 200 opnames per dag wel zullen aantikken. Op zich geen reden tot ongerustheid, want er komt vanzelf een eind aan het uitgewerkt zijn van de vaccins, terwijl de natuurlijke opbouw in verhoogd tempo verder gaat. Wel zullen heel veel ouderen hiervan het slachtoffer zijn.

Dit is schematisch de grafiek, waarin het uitgewerkt raken van het vaccin wordt uitgebeeld:

Dagcijfers 2 november - 24952

De blauwe lijn is het aantal vaccins dat vanaf januari is gezet en rode lijn is schematisch het uitwerken van het vaccin na de 20 weken, die we daarvoor uit de cijfers van Qatar haalden. Het is vandaag dus precies 20 weken geleden dat het vaccineren zijn maximale capaciteit had. Dat wil niet zeggen dat vanaf nu ook de stijging er weer uit gaat. Het is een complexe berekening, waar niet alleen het einde van de besmettelijkheid een rol speelt, maar ook het nog deels beschermd zijn tegen ziek worden en ook de leeftijdverdeling.

Wel is goed te zien dat het inmiddels een epidemie onder ouderen is geworden. Dat kunnen we in deze grafiek goed zien:

Dagcijfers 2 november - 24949

In deze grafiek staan niet alleen de ziekenhuisopnames volgens NICE, maar ook die van de GGD voor de leeftijdsgroep onder de 60 jaar (de rode lijn). Tot oktober lag dit aantal nog dicht onder het totaal aantal ziekenhuisopnames(de oranje lijn), maar vanaf oktober schiet het totaal aantal opnames volgens NICE omhoog, terwijl het aantal voor de 0-60 jaar groep nauwelijks stijgt. Het scheelt inmiddels een factor 5 en het einde van de stijging is nog niet in zicht.

De grote vraag is nu natuurlijk, hoe we het bericht moeten interpreteren dat er op de IC vrijwel alleen ongevaccineerden liggen (“4 van de 5”). Caroline van der Plas probeerde gisteren bij Jinek te ontfutselen aan hoogleraar Peter van der Voort hoe dat nou zit met die cijfers: waarom zijn die ouderen en kwetsbaren niet gevaccineerd? Het antwoord laat op zich wachten.

Maar als je naar het buitenland kijkt en informatie her en der uit Nederland bekijkt dan zie je dat juist door de stijging van de ziekenhuisopnames onder de ouderen ook de vaccinatiegraad onder de opgenomen patiënten fors stijgt.

Dit zijn de cijfers van het CWZ in Nijmegen. Iets dergelijks meldde ook de ziekenhuisdirecteur in Maastricht.

Dagcijfers 2 november - 24961

Dus van 4 op de 5 ongevaccineerd gaan we inmiddels naar 1 op de 3! In elk geval hebben we inmiddels het beeld van een epidemie die zich verspreidt onder de kwetsbaren en ouderen, maar de jongere generatie vrijwel ongemoeid laat.

Vraag is dan ook waarom er nu weer maatregelen komen om de verspreiding onder de 60- groep af te remmen, terwijl het juist een goed idee zou zijn om juist deze groep als bescherming van de ouderen en kwetsbaren in te zetten. Het zou van sociaal gedrag getuigen als je als jongere bereid bent om je hiervoor beschikbaar te stellen en de opbouw van natuurlijke immuniteit nu niet neer te leggen bij de ouderen. Waarschijnlijk mogen we alleen maar hopen dat dit inzicht langzamerhand gaat komen bij onze regering.

Nog even het altijd zeer illustratieve plaatje dat Yorick Bleijenberg elke dag maakt.

Dagcijfers 2 november - 24957

Alleen de 60+ leeftijden stijgen is hier goed te zien.

De komende winter

Tsja, wat gaat de komende winter ons brengen. Dat is nog even onvoorspelbaar, maar als we de virologen mogen geloven, dan staat ons nog heel wat te wachten in de vorm van een enorme griep epidemie. Het gekozen vaccin hiervoor lijkt minder geschikt voor deze variant en onze weerbaarheid is door de combinatie van maatregelen en vaccinaties verzwakt. En dat gecombineerd met de stuiptrekkingen van de corona epidemie, zal dat mogelijk voor heftige taferelen gaan zorgen in de ziekenhuizen. Corona is de heilige graal, reguliere zorg blijft een utopie en te weinig zorgpersoneel om de grieppatiënten te kunnen opnemen. En de regering blijft op de stoel van de dokter zitten…..

En de dagcijfers van de ziekenhuisopnames zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 198 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 116 *
  • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 1,24 **

We gaan het weer zien!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.