Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 9 november

Dagcijfers 9 november - 25182
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 9 november 2021.

Lees volledig artikel: Dagcijfers 9 november

Leestijd: 2 minuten

Nog niet op de top

Als we vandaag naar de cijfers van NICE kijken, dan lijkt het of we kort voor de (voorspelde) top zitten, maar we houden nog even een slag om de arm. Het reproductiegetal is gedaald tot 1,1 en dat wijst op het nabij zijn van de top, maar we moeten even wachten tot vrijdag, wanneer ook de laatste achterstanden bij NICE zijn weggewerkt.

Wel kunnen we steeds betere conclusies trekken uit wat we zien:

  • Het is inmiddels een epidemie onder de ouderen, de cijfers voor de 0-60 jaar groep dalen zelfs volgens de GGD cijfers
  • Het aantal ziekenhuisopnames lijkt verder nog steeds de curve te volgens op basis van het uitwerken van de vaccins. Zie ook ons blog Vaccin Inflatie.

Eerst nog even de grafiek die Yorick Bleijenberg elke dag maakt:

Dagcijfers 9 november - 25181

Het aantal ziekenhuisopnames voor de 3 leeftijdsgroepen boven de 60 jaar gaat nog steeds exponentieel omhoog, met de sterkste toename voor de ouderen boven de 80 jaar.

De grafiek met de Dagcijfers laat nog steeds hetzelfde beeld zien:

Dagcijfers 9 november - 25179

Een paar dingen vallen op. De NICE cijfers lijken af te gaan wijken van de besmettingscijfers. Wel zijn er berichten dat besmettingen onder jongeren sterker stijgen dan bij de ouderen en dat zou goed nieuws zijn. Want jongeren komen zelden in het ziekenhuis en bouwen zo een extra natuurlijke bescherming op voor de ouderen. Hopelijk wordt dit proces niet gefrustreerd door nieuwe maatregelen, waardoor deze bonus in bescherming niet teniet wordt gedaan, ijdele hoop waarschijnlijk.

Wat ook opvalt is dat de opnamecijfers voor de 0-60 jaar groep inmiddels een dalende trend laten zien. Wel een kanttekening dat deze cijfers afkomstig zijn van de GGD die voornamelijk kijkt door de ogen van de arts. Het totaal aantal overlijdens stijgt ook nog steeds, maar voor de 0-60 jaar groep is het 7-daagse gemiddelde bijna altijd minder dan 0,1 overlijden per dag, verwaarloosbaar dus. Het is echt een epidemie onder de oudere generatie!

De voorspelde curve voor de ziekenhuisopnames verwacht de top van de curve over een week. Het blijft vissen in troebel water, vrijdag meer….

Het reproductiegetal is zoals voorspeld door het rekenmodel:

Dagcijfers 9 november - 25189

Opvallend is dus dat de PCR cijfers hoger blijven. Berekend vanuit de ziekenhuisopnames is het 1,0, maar vanuit de PCR is het 1,25. Vrijdag kunnen we hier meer over zeggen. Wel lijkt het zo dat het seizoen invloed heeft op de opnamecijfers. Eigenlijk zit de luchtvochtigheid nog net boven de kritische grens van 6,5 g/kg, maar het is maar net aan.

En de dagcijfers van de ziekenhuisopnames zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 231 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 158 *
  • Actuele geschatte R-waarde op basis van ziekenhuisopnames: 1,10 **

We gaan het weer zien!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.