Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Wereldwijd artsencollectief roept op tot radicale verhoging vitamine D norm

Wereldwijd artsencollectief roept op tot radicale verhoging vitamine D norm - 34422
Samenvatting van het artikel

In aansluiting op ons artikel over een Israëlisch onderzoek waaruit blijkt welke grote rol vitamine D speelt bij de mate waarin men erg ziek wordt door Covid-19 een gastblog met nog extra informatie over dit onderwerp.

Lees volledig artikel: Wereldwijd artsencollectief roept op tot radicale verhoging vitamine D norm

Leestijd: 5 minuten

Wereldwijd artsencollectief roept op tot radicale verhoging vitamine D norm

door V.F. Wiendels

Vitamindforall.org

Linda L. Benskin en Gareth Gruff Davies voerden een meta-analyse uit van 8000 studies over het verband tussen vitamine D en corona. Men kwam tot de conclusie dat er meer dan alleen een statistische correlatie bestond tussen vitamine D tekort en zware Corona: dat alle mensen op de IC zonder uitzondering een zwaar vitamine D tekort hadden was immers al bekend.

Ze toonden onomstotelijk een causaal verband aan: D tekort is oorzaak in plaats van louter gevolg. Met D boven 30ng/ml krijgt men geen cytokinestormen. Inmiddels hebben 220 experts uit 33 landen haar initiatief gesteund en stelden gezamenlijk een brandbrief op die regeringen en instanties oproept een suppletie van niet minder dan 4.000 IE per dag aan te bevelen voor iedereen.

Wat Covid-19 zo dodelijk maakt is niet het virus zelf maar de overreactie van ons immuunsysteem, met longontsteking met grote slijmvorming en beschadiging van de longfunctie. Met voldoende D kunnen onze eerste twee immuunsystemen met NK en T-cellen aan de slag. Het lichaam schakelt dan niet over naar de paniekmodus met cytokinestormen.

Wat is vitamine D?

 • Is eigenlijk een pre-hormoon in plaats van een vitamine.
 • Helpt NK cellen van het aangeboren immuunsysteem het virus tegen te houden.
 • Met optimale D zijn cellen minder doordringbaar en is de persoon minder besmettelijk.
 • Heeft een hele bevolking hoge D bloedwaardes, dan krijgt het virus een lagere R (reproductie getal)
 • Is nodig bij een snelle vermenigvuldiging van T-cellen en antistoffen: het virus wordt sneller opgeruimd.
 • Zorgt voor communicatie binnenin cellen, tussen cellen onderling en geeft signalen door verder in het lichaam, zoals hormonen dat doen.
 • Het is een immunomodulator: het reguleert de immuunrespons zodat die niet te weinig, maar ook niet te veel is.
 • Helpt ook tegen griep en verkoudheid, is ontstekingsremmend, gaat longontsteking bij ouderen tegen. Daarnaast werken hoge D bloedwaardes ook remmend op auto-immuunziekten en kanker en gaan vroegtijdige veroudering van cellen tegen.
 • Is betrokken bij epi genetica: kan slechte genen als het ware uitzetten en goede genen activeren. Deze laatste functie treedt pas in werking als aan alle andere functies voldaan is, bij een optimale waarde.

Dat een vitamine gehalte lager dan 30 ng/ml de oorzaak is en niet het gevolg van covid toonden de onderzoekers aan op drie manieren:

 1. Door studies te analyseren die uitkomsten vooraf juist voorspelden: hypothese-testing in plaats van achteraf in databestanden kijken wat statistisch met elkaar correleert.
 2. Men vond lineaire verbanden: hoe groter het tekort hoe ernstiger de ziekte en andersom.
 3. En tot slot was het verband omkeerbaar: met D suppletie verminderen de klachten.

Ziekte stoppen

Zelfs tijdens de cytokinestormen kan men met een zogenaamde vitamine D bolus of ampullen met snel opneembare hoog geconcentreerde vloeistof de ziekte stoppen. Zodra de uitgeputte T-cellen hun D supply krijgen gaan ze alsnog aan de slag en ruimen de infectie op.

Wereldwijd artsencollectief roept op tot radicale verhoging vitamine D norm - 34419
Bron: Linda L. Benskin. Frontiers in Public Health, 10 september 2020.

Linda L. Benskin schat dat de grote meerderheid van alle mensen in het Noorden een D waarde heeft die cytokinestormen mogelijk maakt. De gemiddelde burger onder de noorderzon zou met dagelijks 4000 IU binnen 3 maanden het D kunnen optimaliseren. Heeft men overgewicht, donkere huidskleur, hoge leeftijd of blijkt na bloedmeting men een groot tekort te hebben: dan zijn dagelijkse doseringen tot wel 10.000 gewenst en veilig. Tijdelijk daarboven ook.

Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid verhoogd

Ierland nam het advies over en verhoogde de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid D naar 4000 IU. Daarnaast zijn er huisartsenpraktijken die zelf hun patiëntengroep benaderen met de nieuwe alternatieve norm. Zo doet de Israëlische huisarts Dr. Cohen verslag van zijn bevindingen op het YouTube kanaal van dr. John Campbell. In de aflevering ‘’vitamin D in Israël’’ van 11 december 2021 zegt dr. Cohen dat sinds hij alle 2000 mensen in zijn regio hoge vitamine D doseringen voorschreef er niemand meer zware covid kreeg. Mannen met zwaar overgewicht schreef hij 12.000 IE per dag voor, met vitamine K2 om zo hypercalcemia te voorkomen: een mogelijke bijwerking van zulke hoge D doseringen.

Bevolkingen met hoge D waardes kennen geen ernstige Covid. Zo was er in heel Groenland welgeteld 1 covid dode te betreuren gedurende de hele pandemie ondanks hoge besmetting volgens PCR testen. Zeehondenvet is een D rijke traktatie die elke Inuit het hele jaar door eet. Ook Finland maakt minder frequent de dodelijke versie van Covid mee: aan hun melk wordt vitamine D toegevoegd.

Linda L. Benskin ziet het patroon overal in terugkomen: bevolkingsgroepen met een te laag D zijn ook precies degenen die het kwetsbaarst zijn voor covid. Ouderen, mensen met obesitas en mensen met een donkere huidskleur hebben een lager D en komen inderdaad in alle statistieken het meest in het ziekenhuis met covid. Dat meer mannen dan vrouwen met ernstige covid in het ziekenhuis belanden heeft te maken met het ‘’Renin-Angoitensin’’ (RAS) systeem waarvan het gen op het X chromosoom zit. Van dit X chromosoom hebben vrouwen er twee en mannen een. Voldoende D gaat activatie van RAS tegen inclusief bijkomende hoge bloeddruk, vooral bij mannen.

Melanine

In Zweden was ruim de helft van alle covid doden tijdens de eerste golf van Somalische afkomst. Mensen met een donkere huidskleur hebben zonder suppletie altijd een vitamine D tekort doordat hun huid nauwelijks D aanmaakt in de Noordelijke zon. Bekende doctoren die in het begin van de pandemie zelf stierven aan covid hadden een donkere huid en leefden in het westen.

Onderzoekers Linda L. Benskin en Gruff Davies waren te gast in Bret Weinsteins podcast Dark Horse dd. 28 december 2021 ‘’Vitamin D, what is the catch?’ Zij geven hier voorbeelden uit de praktijk waarbij publicatie van artikelen over de noodzaak van hogere dosis vitamine D voor mensen met donkere huid die in het noorden wonen, actief werd tegengewerkt. Blijkbaar was het benoemen van biologisch verschil niet politiek correct.

Of verviel men in het Pavlov narratief waarbij achtergestelde groepen om sociaal economische redenen slechter scoren in gezondheidsstatistieken? De politieke bemoeienis heeft nu zelfs de redactiekamer van medische vakbladen bereikt. Al bijna twee jaar vecht haar onderzoeksgroep om hogere D suppletie op de agenda van gevestigde instanties te krijgen. Logisch verstand legt het af tegen misplaatste politieke correctheid.

De site vitamindforall.org hoopt huisartsen zelf te bereiken. Hier kan men direct de pure medische informatie vinden, zonder het politieke filter dat het zicht van gevestigde instanties en media vertroebeld heeft.

Antivax

Vitamine D suppletie zorg ook voor een betere werking van het vaccin. Van ouderen is bekend dat zij minder antistoffen produceren na vaccinatie. Maar met hogere D bloedwaardes vormen ook zij veel meer antistoffen na vaccinatie. Zowel de immuunreactie op het virus zelf als de vorming van antistoffen door het vaccin zullen verbeteren dankzij voldoende D. Het politiek tegenover elkaar stellen van natuurlijke immuniteit en vaccin immuniteit is biologisch gezien onjuist: het is complementair en niet tegengesteld.

NB Er zijn zonnebanken met speciale blue D-light lampen met UV-B licht waarmee men ook vitamine D kan aanmaken.

Bronnen

Vitamindforall.org

Linda L. Benskin ea. Frontiers in Public Health, 10 september 2020.
“A Basic Review of the Preliminary Evidence That COVID-19 Risk and Severity Is Increased in Vitamin D Deficiency”.

Gareth Davies ea. Medrxiv, 13 juni 2020.

‘’Evidence Supports a Causal Role for Vitamin D Status in Global COVID-19 Outcomes”.

PS1. de onderzoekers controleerden eerst alle onderzoeken op deugdelijkheid. 5 van de 8000 studies bleken onbruikbaar omdat ze onjuist uitgevoerd waren of zelfs frauduleus. Zulke afgekeurde studies komen wel door Google steeds bovendrijven terwijl ze door het vakblad al zijn teruggetrokken. Het is daarom zaak altijd naar de oorspronkelijke publicatie te verwijzen.

PS2. De Nederlandse Gezondheidsraad kwam op 3 maart 2021 uit met een advies over vitamine D suppletie in coronatijd waarin ze vast blijft houden aan haar advies van 10microgram, 400 IE, een factor 10 te laag. Het is onbegrijpelijk hoe dit instituut uitgerekend de allergrootste meta analyses (zie vitamindforall.org) ondertekend en peerreviewd helemaal niet heeft meegewogen. De Nederlandse Gezondheidsraad stelt zich recht tegenover 220 leidende experts die stellen dat 10 microgram een onderhoudsdosering is waarmee er geen tekort kan worden ingelopen. Met 4000 IE duurt het 3 maanden (Benskin 2020). Met het advies van de Gezondheidsraad van dagelijks 400 IE zou het 30 maanden duren om dit tekort in te lopen.

U heeft zojuist gelezen: Wereldwijd artsencollectief roept op tot radicale verhoging vitamine D norm.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205