Onderzoeken over effecten van tablets op scholen Er komt steeds meer onderzoek beschikbaar over het effect van het gebruik van Tablets op scholen. De effecten die gerapporteerd worden komen overeen met die wij op de O4NT-scholen zien. Hieronder de conclusies van die studies en de links: Een onderzoeksproject in Schotland op meerdere scholen geeft deze […]
Lees volledig artikel: Onderzoeken over effecten van tablets op scholen
Onderzoeken over effecten van tablets op scholen
Er komt steeds meer onderzoek beschikbaar over het effect van het gebruik van Tablets op scholen. De effecten die gerapporteerd worden komen overeen met die wij op de O4NT-scholen zien.
Hieronder de conclusies van die studies en de links:
Een onderzoeksproject in Schotland op meerdere scholen geeft deze slotconlusies:
- The ownership of a personal mobile device, like the iPad, facilitates many of the pedagogical aspirations set out in Scotland’s Curriculum for Excellence framework.
- The adoption of mobile technologies on a personal basis significantly increases access to technology for students, both inside and beyond school, with many attendant benefits for learning which include greater motivation, engagement, parental involvement, and understanding of complex ideas.
- Personal ‘ownership’ of the device is seen as the single most important factor for successful use of this technology
- Teachers are equally engaged by the use of a device like the iPad which has a low learning curve enabling them to use it immediately as a teaching tool and a learning tool for themselves
- The use of the device is contributing to significant changes in the way teachers approach their professional role as educators and is changing the way they see themselves and their pedagogy:
- Parents also appear to become more engaged with the school and their child’s learning when the iPad travels home with the student
Belangrijkste conclusies uit ander grootschalig onderzoek in Engeland.
In sum, all three stages demonstrated that tablets brought numerous benefits to the classroom. These benefits included:
- Enhanced student engagement and learning.
- Enhanced learning in particular for SEN-students, to the extent that many SEN-tudents were able to keep up with other students. (SEN= Students with Special Needs)
- Reports of a decrease in behaviour problems (some schools closed down their behavioural units).
- Both students and teachers spontaneously creating their own learning resources.
Een blog in de VS verwijst naar verschillende onderzoeken in de VS met vergelijkbare resultaten als in Engeland en bij ons.
Daarbij is nog de extra component in de O4NT-aanpak dat er ingespeeld wordt op de individuele talenten en mogelijkheden van de leerlingen en het klassieke schoolsysteem is doorbroken om dat ook echt te kunnen realiseren.
P.S. Deze bevindingen kwamen samen bij een sessie waar ik was bij de iPabo in Amsterdam Nieuw West. Ten overstaan van 150 studenten werd aan een leerling van onze school De Ontplooiing gevraagd wat het verschil was tussen de huidige school en de vorige. Na enig nadenken antwoordde de jongen van 10 dat hij bij zijn vorige drie (!) scholen al in de ochtend zat te denken “ik wou dat ik weer naar huis kon gaan” en bij ons om 3 uur dacht “wat jammer dat ik nu al naar huis moet”.
Toen kwam zijn moeder aan het woord.
Ik had haar op school wel gezien, maar niet eerder gesproken. Zij vertelde dat de schoolcarriere van haar kind een groot tranendal was geweest. Zowel voor haar kind als voor haar. De laatste school was een school geweest voor kinderen met leer- /gedragsproblemen (cluster 4 voor de ingewijden). Vanaf de dag dat hij op De Ontplooiing was gekomen (drie maanden daarvoor) was het voorbij. Het kind was gelukkig, ging graag naar school, en de schoolproblemen uit het verleden waren voorbij.
(Al eerder had ik via mail en van de leerkrachten in de andere O4NT-scholen vergelijkbare verhalen gehoord, maar het was de eerste keer dat ik het in persoon van iemand had gehoord).
Het is zeker niet zo dat voor ieder kind met leer- of gedragsproblemen dit de oplossing is, maar net zoals de resultaten in Schotland, Engeland en de VS uitwijzen, het kan voor een (volgens mij fors) deel wel een uitkomst bieden.
U heeft zojuist gelezen: Onderzoeken over effecten van tablets op scholen.
Volg Maurice de Hond op Twitter | Facebook | LinkedIn | YouTube.