Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Moesten bioscopen en theaters écht dicht?

Moesten bioscopen en theaters écht dicht? - 12598
Samenvatting van het artikel

Bioscopen, theaters, bibliotheken, zwembaden, dierentuinen en pretparken. Sinds vorige week zijn ze allemaal dicht. Hierop is veel kritiek. Waarom is die maatregel genomen? Het schokkende antwoord leest u in deze reconstructie.

Lees volledig artikel: Moesten bioscopen en theaters écht dicht?

Leestijd: 3 minuten

Het was paniekvoetbal (of erger!)

Dinsdag kwam het nieuwe weekrapport van het RIVM uit. De dagmeldingen van het RIVM zeggen weinig; het weekrapport heb je nodig om wat beter te zien hoe het nu gaat. Maar ook dan moet je wel moeite doen om door alle cijfers heen te kijken.

Veel van de cijfers zeggen helaas weinig.  Op een later moment ga ik daar wat dieper op in. Nog steeds is het zo dat de kwaliteit van de informatievoorziening slecht is: niet actueel, niet accuraat en belangrijke informatie wordt niet verzameld of gedeeld. Ik heb hierover al regelmatig geschreven.

Wat waren de cijfers van 3 november waard?

Maar waar ik nu met name op wil ingaan zijn de maatregelen die de regering op 3 november bekendmaakte. Onder andere theaters, bioscopen, zwembaden, pretparken, dierentuinen werden gesloten en nog enkele andere beperkingen werden doorgevoerd. Let wel, dat gebeurde toen de dagelijkse cijfers van het aantal positieve testen al circa 25 procent aan het dalen was. Volgens het nieuwste RIVM rapport was op 23 oktober de reproductiefactor al 0,91.

De druk om toch wat te doen kwam vanuit de zorg. En Ernst Kuipers is onder andere daarvan de spreekbuis. Onderstaande zei hij tijdens zijn dagelijkse persconferentie op 2 november. Die vond plaats een dag voor het regeringsberaad over mogelijke nieuwe maatregelen.

Moesten bioscopen en theaters écht dicht? - 12597

Nogmaals, besef dat de effecten van de maatregelen van 13 oktober door de daling van het aantal positieve testen al merkbaar waren.

Emoties

Op dinsdag 3 november vond het finale regeringsberaad plaats. Volgens perspublicaties liepen de emoties hoog op tijdens het beraad in het Catshuis op zondag 1 november. Een deel van de ministers wilde nog geen nieuwe maatregelen. Kuiper (LCPS) kwam met zijn nieuwste cijfers. Een stijging met 108 patiënten. Een van de hoogste stijgingen in de afgelopen maanden! (Slechts vier keer kwam die stijging in de laatste maanden boven de 100 uit.)

Dit zijn de dagcijfers van de LCPS sinds 12 oktober. Op de avond van 3 november werden die extra maatregelen aangekondigd. Het effect ervan kan nog niet in de cijfers teruggevonden worden.

Moesten bioscopen en theaters écht dicht? - 12621

Die middag nam het kabinet zijn besluit en was er om 19.00 uur een persconferentie met de aankondiging van een nieuwe serie maatregelen voor de komende twee weken. Precies datgene wat onder andere Ernst Kuipers wilde.

De dag daarna daalden de cijfers van Kuipers abrupt met 84. De hoogste daling sinds april. Dus van een stijging met 108 naar een daling van 84 in één dag. (Daarna was de gemiddelde daling bijna 50 per dag.)

Stijging en daling

Dus terwijl eigenlijk het hele patroon er al één was van stabilisering of daling kwam op de dag dat het kabinet zijn beslissing nam de LCPS met één van de hoogste stijgingen. En een dag na de beslissing met een bijna net zo sterke daling.

Ik heb al eerder aangegeven dat het verstandig zou zijn om de data te laten verzamelen en presenteren door personen die geen directe belangen hebben. Dat voorkomt in ieder geval dat het lijkt alsof cijfers gemanipuleerd worden.

Uit de cijfers die wél wat zeggen, kunnen we in ieder geval de conclusie trekken dat de maatregelen van 3 november paniekvoetbal waren. Ernst Kuipers heeft op 9 november inmiddels al bekendgemaakt dat die maatregelen weer teruggedraaid kunnen worden, nu zijn cijfers zo naar beneden gaan.

Tekst loopt door onder screenshot.

Moesten bioscopen en theaters écht dicht? - 12589

Het is duidelijk hoezeer het kabinet aan de leiband van mensen zoals Ernst Kuipers loopt. De gepresenteerde cijfers geven niet het goede beeld. En bij de afweging van de maatregelen wordt geen enkele rekening gehouden met de (grote) negatieve gevolgen. Die extra maatregelen van 3 november waren compleet overbodig en men had dat toen al kunnen weten!

Slechte informatie op basis waarvan er slechte of sub-optimale beslissingen worden genomen. Een patroon dat we vanaf maart/april zien en dat tot op de dag van vandaag voortduurt.

U heeft zojuist gelezen: Moesten bioscopen en theaters écht dicht? Het was paniekvoetbal (of erger!).

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Blind voor mens en recht in het kwadraat - 71024
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963