Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Sterftepercentage Covid-19 geïnfecteerden in Nederland 0,4%

Sterftepercentage Covid-19 geïnfecteerden in Nederland 0,4% - 12664
Samenvatting van het artikel

Onze schatting was dat het aandeel overlijdensgevallen door/met Covid-19 in mei op 0,51% lag. Op basis van de cijfers van het CBS en RIVM schatten we het cijfer voor het najaar nu op 0,28%. Het totaal aantal Nederlanders dat inmiddels besmet is geraakt wordt geschat op 16%.

Lees volledig artikel: Sterftepercentage Covid-19 geïnfecteerden in Nederland 0,4%

Leestijd: 2 minuten

Het bepalen van het totaal aantal Nederlanders dat door Covid-19 is besmet geraakt is een belangrijke taak, omdat op die manier beter ingeschat kan worden wat het gevaar is van het virus en hoeveel zieken/doden worden bespaard door maatregelen die men neemt.

Het RIVM gebruikt het zeer onwaarschijnlijke percentage van 6 (ongeveer 1 miljoen Nederlanders), dat voorkomt uit hun Pienter onderzoek. Dat levert o.a. voor het voorjaar een IFR (Infection Fatality Rate= aandeel overlijdensgevallen op het totaal aantal personen dat besmet is geraakt) van ruim 1%. Dit cijfer is – als het met internationale studies wordt vergeleken – uiterst onwaarschijnlijk.

Maar het levert dus wel zeer hoge schattingen op van het aantal levens, dat “gered”  is door de lockdown. Een recente economische studie dat in het ESB is geplaatst gaat van het zwartste scenario uit van 450.000 en het gunstigste scenario van 115.000 levens gespaard. Dat aantal van 450.000 zou dan uitgaan van een IFR van minimaal 3% bij het zwartste scenario en van bijna 1% bij het meest gunstige scenario.

Die lage schatting door het RIVM van het aantal Nederlanders dat besmet zou zijn geraakt leidt dan ook tot een sterke overschatting van het aantal “gespaarde” IC-opnames. Van Dissel schatte dat aantal op 23.

Wereldwijde waarde

Het grote onderzoek van John Ionnadis  komt wereldwijd uit op een IFR-waarde van 0,23%. Maar doordat onze bevolking relatief oud is, zal dat cijfer wel wat hoger zijn. Brouwer en Van Egmond schatten dat cijfer voor Nederland in het voorjaar op 0,51%.  Zij kwamen tot een schatting van het totaal aantal Nederlanders dat half mei besmet is geweest van 12%.

Op basis van de recente cijfers van het CBS over de oversterfte en die van het RIVM over het aantal mensen dat besmettelijk is op enig moment, levert een schatting op van deze IFR over deze tweede golf. Volgens de weekrapportage van het RIVM zouden er de laatste weken van oktober ongeveer 160.000 besmettelijken tegelijkertijd zijn. Omdat volgens de aanname van het RIVM men 7 dagen besmettelijk is, zou dat inhouden dat er per dag 161.000/7 = 23.000 nieuwe besmettingen bij komen. Het CBS stelt de laatste paar weken een oversterfte vast van 600 a 650 personen. Dat zijn er dus 90 per dag.  Als deze cijfers juist zijn, dan is de IFR nu in Nederland circa 0,4%.

Vergeleken met onze berekening van mei (0,51%) is er sprake van een daling, maar het valt wel binnen de betrouwbaarheidsmarges. Het aantal nieuwe besmettingen dat er bijgekomen is sinds mei leidt tot een schatting van alle Nederlanders, die sinds het begin van dit jaar met Covid-19 zijn besmet geraakt: 16%.

U heeft zojuist gelezen: Sterftepercentage Covid-19 geïnfecteerden in Nederland 0,4%.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u ons werk ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

 
Blind voor mens en recht in het kwadraat - 71024
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963