Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 13 december 2020

Covid Dagcijfers 4 december 2020 - 13403
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 13 december 2020

Lees volledig artikel: Dagcijfers 13 december 2020

Leestijd: 2 minuten

Luchtvochtigheid

Vandaag wordt dit even het topic van de Dagcijfers. Niet lang nadat de dagelijkse opnameaantallen begonnen af te wijken van de voorspellingen, hebben wij ons gerealiseerd dat dit dus het effect zou moeten zijn van de luchtvochtigheid. Terug naar de tekentafel zagen wij dat de sleutel eigenlijk eenvoudig te vinden was.

In september leek de draad van de epidemie opgepakt te zijn en hebben we aangenomen dat de actuele R op dat moment de logische voortzetting was van de eerste golf. Echter, daar zat nog een weerfactor bij, die de R gedurende de zomer en begin van de herfst ongeveer 25% lager heeft doen uitkomen. En die 25% gaat er bij droog weer gewoon weer bij komen.

Dalende trend

Maurice heeft hier in zijn blog vandaag al uitgebreid bij stilgestaan! Gisteren besteedden wij hier ook al aandacht aan, dus met vertrouwen denken we dat de blauwe stippellijn die we begin deze week introduceerden, stand zal houden! Na de extreem droge dag van 30 november (schrikken dus 10 dagen later!) is inmiddels wat herstel opgetreden. Gisteren en vandaag was het weer relatief vochtig met 6 g/kg en dat lijkt nog een aantal dagen door te zetten, tot de dag waarop we in extra strenge lockdown gaan.

Dit is dus het plaatje weer, waarop we kunnen zien dat de dalende trend weer is ingezet. En meteen maar een dag-laagterecord: 91 opnames! De laatste keer dat we zo’n laag aantal hadden was begin september! Het wordt nog wel aangevuld, maar wel aanleiding voor een klein feestje!

Dagcijfers 13 december 2020 - 13749

En hier het plaatje met de reproductiefactor:

Dagcijfers 13 december 2020 - 13748

Vandaag staat in deze grafiek ook de luchtvochtigheid. Te zien is dat op 5 november en van 29 november tot 10 december de luchtvochtigheid erg laag was. Precies op die momenten zie je dat de R een stijging doormaakt. Omdat inmiddels de luchtvochtigheid weer tot 6 g/kg is gestegen, zal de R weer verder dalen en dat is nu al weer in de cijfers te zien! Dat een paar droge dagen kunnen leiden tot een extra strenge lockdown met avondklok is eigenlijk wel bizar!

Ondertussen stijgen de “besmettingscijfers” onwaarschijnlijk hard! Meer dan een verdubbeling in 10 dagen tijd, terwijl de opnamecijfers nog steeds dalende zijn. De enige verklaring die we kunnen bedenken is dat er inmiddels ook sneltesten worden gebruikt, die maar een fractie “onterecht positief” meten. Bovendien worden ook alleen maar positieve uitslagen doorgegeven.

We gaan het weer zien!
En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 91 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 169
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,96

Tot morgen.

Mocht u maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier .

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205