Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 21 december 2020

Covid Dagcijfers 4 december 2020 - 13403
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 21 december 2020

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 21 december 2020

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 21 december 2020

Kentering?

Het is alweer een paar dagen geleden dat we via deze blog de cijfers lieten zien. Volgens de verwachtingen zou vanaf afgelopen weekend heel voorzichtig het effect van de hogere luchtvochtigheid te zien moeten zijn. Het beeld van dit weekend was echter zo heftig dalend en ook in tegenstrijd tot wat de cijfers op het dashboard en LCPS lieten zien, dat we even een pas op de plaats gehouden hebben.

Het laatste blog van 18 december liet nog steeds de langzaam stijgende opnames zien. Het vochtigere weer begon op 11 december, dus na een dag of 10 zou het effect te zien moeten zijn en dat is ongeveer gisteren/vandaag dus.

Maar de enorme daling tot 103 zoals we die gisteren op de website van NICE zagen, kwam ons onwaarschijnlijk over, temeer omdat zowel het corona dashboard als LCPS geen enkele daling vertoonden. Een vaag teken was het wel dat de laatst gemelde datum op het corona dashboard was tot vanmiddag nog steeds het aantal van zaterdag.  Uiteraard nog wel de voortdurende stijging van het aantal positieve testen! Maar het allerbeste nieuws is natuurlijk dat het schrikbeeld van prof. Van Dissel volledig uitblijft! We laten deze cijfers dan ook niet meer zien…..

De cijfers

Inmiddels zijn ook zonet de cijfers op het Corona Dashboard aangevuld met de waarden voor gisteren en vandaag. Voor vandaag staat daar dus  124: de laagste waarde sinds 4 oktober! En in de media: trend blijft verkeerde kant uitwijzen (AD). En ook dan maar meteen alle dagwaarden: RIVM=99; LCPS=205; NICE=145; Corona Dashboard=124. Kies wat u plausibel lijkt!

Maar vandaag wordt het beeld weer helder. Die 103 van zaterdag zijn inmiddels aangevuld tot een plausibeler aantal van 163. Rond 16:00 uur vandaag correcties voor andere dagen tot wel +30!!! Daarnaast een aanvulling van de aantallen opnames vanaf 1 september met meestal +1 ..+5 en in een enkel geval -1!

Het totaal sommetje zal dan wel uitkomen op de 205 opnames die het LCPS op zijn website had staan. Dit sluit natuurlijk ook weer prefect aan bij het verhaal van Maurice dat we gewoon behoefte hebben aan betrouwbare data! Er zijn op dit moment tenminste 6 bronnen van data die allemaal iets anders laten zien en vaker in tegenspraak met elkaar zijn, dan elkaar bevestigen!

Maar goed, genoeg gepraat, nu de actuele data van vandaag:

Covid Dagcijfers 21 december 2020 - 14107

Herstel

De grafiek lijkt inmiddels de eerste tekenen van herstel te tonen! Het aantal dagelijkse opnames loopt nu precies in de richting die het model uitrekent voor “Beste geval”. Of dat stand gaat houden, gaan we natuurlijk zien, maar door het rekenen met de 7-daagse gemiddelden geeft het daggemiddelde (199) nog een vertekend beeld.

Het vochtigere weer houdt nog een paar dagen (dus van 10-25 december) aan en het gevolg zou dus nog tot voorbij de kerst te zien moeten zijn. Wellicht dat tegen die tijd het effect van de lockdown het effect van de hogere luchtvochtigheid gaat overtreffen!

En de grafiek voor het reproductiegetal R is dan:

Covid Dagcijfers 21 december 2020 - 14106

De R-waarde wordt altijd berekend uit de twee 7-daagse gemiddelden, dus loopt 10 dagen achter. Vanaf dan zou de afbuiging te zien moeten zijn als een dalende R-waarde en dus meer Remmen van de verspreiding.

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 145 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 163
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,07  (sterk dalende!)

Tot morgen.

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 21 december 2020.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Mocht u maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

U heeft zojuist gelezen: Dagcijfers 21 december 2020.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.