Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 26 december 2020

Covid Dagcijfers 4 december 2020 - 13403
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 26 december 2020

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 26 december 2020

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 26 december 2020

Wat is zeker?

Ja dat is een goede vraag! Gisteren zagen we een eerste teken dat get aantal ziekenhuisopnames aan het dalen leek te zijn, maar wat is zeker? Als statisticus ben je gewend om onzekerheid als het ware in je bril in te bouwen, maar voor de mensen zonder statistische ervaring (en dat zijn natuurlijk verreweg de meesten hier) is dat lastig te in te zien.

Vandaag dus de tweede dag op rij dat er opnieuw een daling lijkt te zijn en opnieuw moeten we wat voorzichtig zijn of dat wel een echte daling is, of alleen een “kerstweek effect”. Maurice besteedde ook al aandacht aan de onzekerheid in de getallen. Door de aanvullingen op de cijfers gedurende de volgende weken, schatten we inmiddels dat de meest actuele R-waarde wel eens 5% te laag uit kan vallen. Gedurende de weken trekt dat dan wel weer bij, maar een te snelle conclusie is dan snel getrokken.

In de plaatjes die we vanaf vandaag laten zien, hebben we een grijs gebied toegevoegd, dat het gebied weergeeft waarbinnen de cijfers (berekend of voorspeld) zich met een zekere waarschijnlijkheid zouden moeten bevinden. Als ook dat grijze gebied een duidelijke daling vertoont ten opzichte van bijvoorbeeld de voorgaande week, dan is er ook waarschijnlijk echt sprake van een daling. Als je het plaatje voor vandaag zo bekijkt, lijkt er weliswaar wel sprake te zijn van een daling, maar het is nog onzeker!

Covid Dagcijfers 26 december 2020 - 14254

Ook in het plaatje van de R-waarde (berekend voor 15 december) zien we een daling, maar ook hier komt het grijze gebied rondom de toekomstige waarden niet echt los van het grijze gebied rondom de waarden rond 10 december. Dit is het plaatje dus:

Covid Dagcijfers 26 december 2020 - 14255

Het wordt spannend of de daling die we nu lijken te zien ook echt gaat doorzetten!

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 151 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 234
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,99 *

Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,05 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 26 december 2020.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Steeds meer malversaties bekend van Daszak, Fauci e.a. over lablek - 89029