Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 7 januari 2021

Covid Dagcijfers 4 december 2020 - 13403
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 7 januari 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 7 januari 2021

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 7 januari 2021

Kentering?

De eerste tekenen van de voorspelde kentering worden zichtbaar! Of eigenlijk zijn het er meteen twee! Gisteren hadden wij u al voorbereid op de naderende kentering in de cijfers, maar vandaag is het zover. Twee kenteringen op één dag is eigenlijk te veel van het goede, maar we laten het toch zien!

De eerste kentering is die van het stabiliseren van de R-waarde op 25 december, 13 dagen na het begin van de periode met hogere luchtvochtigheid. Het effect van deze hogere luchtvochtigheid was toen maximaal en de R-waarde bereikte toen de laagste waarde van 0,88.

De daarop volgende dagen bleef de R steken rond deze waarde en we verwachten dat deze daar dan nog een paar dagen op blijft steken, voordat hij weer terug stijgt richting de rode stippellijn, die nu net iets boven de 1 ligt:

Covid Dagcijfers 7 januari 2021 - 14687

De tweede kentering is te zien in het aantal ziekenhuisopnames, die zoals we inmiddels wel weten gebaseerd is op 7-daagse gemiddelden. Daardoor loopt deze een paar dagen achter op de actualiteit. Hier zien we na een tiental dagen daling (die zoals we de laatste dagen al zagen steeds langzamer ging), nu opeens een lichte stijging, ten teken dat de R inmiddels terug is rond de waarde van 1:

Covid Dagcijfers 7 januari 2021 - 14688

De stijging van de R richting de 1 gaan we over een dag of 10 pas zien in de grafiek daarvan.

Conclusies ?

Wat betekent dit nu? We zijn eigenlijk net een paar dagen te vroeg om met stelligheid op te schrijven wat we hieruit kunnen leren, maar het lijkt evident dat wat we hier zien is overeenkomstig onze voorspellingen aangaande de afhankelijkheid van het weer. Maar het belangrijkste is eigenlijk dat we geen veranderingen hebben kunnen waarnemen die we kunnen toeschrijven aan het effect van de lockdown.

We kunnen ons voorstellen dat het RIVM heeft ingezet op een daling van de R van tenminste 0,2 punten, anders zou het de grote maatschappelijke investering niet waard geweest zijn. Er is een daling geweest van 1,05 naar 0,9 gedurende een dag of 10 die wij toeschrijven aan de hogere luchtvochtigheid, maar daarna verwachten wij weer een terugkeer naar rond de 1,04, terwijl de maatregelen nog steeds volop van kracht zijn.

Onze grote vraag is dan ook, waar de overheid straks de motivatie nog vandaan kan halen om de lockdown nog eens voor onbepaalde tijd te verlengen. Het zal vast wel gebeuren, maar dan is er vanuit ons Green Team in elk geval gedocumenteerd wat de argumenten voor en tegen hadden kunnen zijn!

Besmettingscijfers

Hier zien we de besmettingscijfers op basis van de eerste ziektedag of de dag van de test in relatie tot de ziekenhuisopnames. De grote vraag is nog steeds in welke mate er nu weer meer getest wordt dan in de periode tussen Kerst en Nieuwjaar. Wij taxeren dat dit nu weer duidelijk meer is en -een deel van- de stijging van vandaag en de komende dagen daardoor komt.

Covid Dagcijfers 7 januari 2021 - 14690

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 190 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 239
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,89 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 7 januari 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Mocht u maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205