Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 9 januari 2021

Covid Dagcijfers 4 december 2020 - 13403
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 9 januari 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 9 januari 2021

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 9 januari 2021

Licht in de tunnel?

We kijken al een aantal weken aan tegen het gedrag van een nieuw virus, waarvan we telkens denken elkaar te begrijpen, maar toch zijn eigen weg kiest. Dachten we gisteren nog dat wat we zagen waarschijnlijk toe te schrijven zou zijn aan achterstand bij NICE (die is er zeker nog wel), er lijkt zich toch een patroon te ontwikkelen van nog steeds dalende cijfers.

Gisteren slechts 140 nieuwe ziekenhuisopnames, een aantal waarvoor we terug moeten gaan tot november, het dal tussen de twee kameel bulten! Het wordt natuurlijk nog wel aangevuld, maar de allereerste cijfers voor vandaag die binnendruppelen zijn ook laag!

Een verklaring hiervoor hebben we niet, maar de grootste kans zal toch het weer zijn. Het effect van de hogere luchtvochtigheid ligt inmiddels achter ons en de eerste vaccinatie is nog maar twee dagen geleden. Het effect van de genomen maatregelen had rond of vlak na de kerst goed te zien moeten zijn, maar mogelijk heeft het toch een heel klein bijeffect gespeeld.

Blind staren

Wat wel opvalt is dat Van Dissel, Rutte en De Jonge zich blijkbaar blind staren op de “besmettingscijfers” die nog steeds niet omlaag willen gaan. Sinds een tijdje baseren ze zich niet meer op de positieve aantallen, maar nu deze al twee weken dalende zijn worden de percentages bekeken en die blijven nog wel even stijgen! De prestaties van het laboratorium wegen kennelijk zwaarder, dan het halveren van het aantal mensen dat in het ziekenhuis belandt. Gelukkig gaat het Green Team hier niet over, wij waken over de juiste cijfers!

Hier dus de grafiek van de R-waarde. De actuele waarde is 0,90 en stabiliseert zich al 5 dagen op dezelfde waarde als vlak voor het aanbreken van de periode met de lage luchtvochtigheid:

Covid Dagcijfers 9 januari 2021 - 14748

De grafiek met het aantal opnames laat het nog niet echt zien door de toepassing van het 7-daagse gemiddelde. Maar de verwachting is dat we morgen door de grens van 200/dag gaan schieten:

Covid Dagcijfers 9 januari 2021 - 14749

De dagelijkse cijfers van het RIVM, maar dan op basis van de eerste ziektedag of de dag van het testen levert dit plaatje op. De verhoging van de gele lijn (positieve testen) lijkt vrijwel geheel toe te schrijven te zijn aan het feit dat er tussen 30 december en 3 januari beduidend minder testen werden uitgevoerd dan de eerste dagen van deze week. Het percentage positieve testen lijkt weinig te verschuiven en zit nu rond de 13%.

Covid Dagcijfers 9 januari 2021 - 14758

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 140 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 180
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,90 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 9 januari 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.