Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Zo bent u goed voorbereid op de persco

Zo bent u goed voorbereid op de persco - 14868
Samenvatting van het artikel

Vanmiddag komt het weekrapport uit van het RIVM. En vanavond is de volgende persconferentie van Rutte en De Jonge. We weten al dat de lockdown wordt verlengd. Al sinds afgelopen vrijdag zien we onze usual suspects van het OMT vrijwel ieder uur in de media opduiken om het gewicht van hun advies te onderschrijven. Plus om ons te waarschuwen voor Engelse toestanden. De ervaring leert dat het RIVM bij hun wekelijkse presentatie van de cijfers vooral datgene benadrukken wat er minder goed uitziet. Kijkt u even mee?

Lees volledig artikel: Zo bent u goed voorbereid op de persco

Leestijd: 4 minuten

Vanmiddag komt het weekrapport uit van het RIVM. En vanavond  is de volgende persconferentie van Rutte en De Jonge. We weten al dat de lockdown wordt verlengd (met drie weken) met als enig vraagteken of de basisscholen eerder open gaan.

Al sinds afgelopen vrijdag zien we onze usual suspects van het OMT vrijwel ieder uur in de media opduiken om het gewicht van hun advies te onderschrijven. Plus om ons te waarschuwen voor Engelse toestanden. Sommigen willen nog zwaardere maatregelen, zoals geen bezoek en een avondklok.

De ervaring leert dat het RIVM bij hun wekelijkse presentatie van de cijfers vooral datgene benadrukken wat er minder goed uitzien. Vorige week liet ik dat al zien door Aura Timen twee verschillende toelichtingen te laten geven; een positieve en een negatieve, op basis van de beschikbare data.

De goede kant op

Dat zal deze week moeilijker voor haar worden, want vrijwel alle indicatoren gaan de goede kant op.

Maar zeker als je meteen erna een persconferentie hebt, waarbij je aankondigt dat de lockdown wordt verlengd, wordt het wat lastiger als die indicaties dus goed zijn.

Om u (en de media) goed te preparen op wat er vanmiddag vanuit het RIVM en vanavond in de persconferentie op ons afkomt, krijgt u nu het overzicht van de kerncijfers over de ontwikkeling van Covid-19 van de tweede golf in Nederland. Zij komen vanuit de open bronnen van het RIVM, de GGD en Stichting NICE (die de ziekenhuisopnames bijhoudt, waar het RIVM haar grafieken op baseert).

U krijgt drie belangrijke grafieken te zien. De laatste is een samensmelting van de eerste twee.

Belangrijk is daarbij te beseffen dat alle grafieken de cijfers zijn op basis van  een voorschrijdend gemiddelde over 7 dagen. (Dus per dag het gemiddelde van de voorgaande 7 dagen).

Ontwikkeling ziekenhuisopnames en aantal positieve testen

Op deze eerste grafiek ziet u in het blauw per dag de ontwikkeling van de nieuwe ziekenhuisopnames met aangetoonde Covid-19.  Zij komen van de Stichting NICE.

In het geel ziet u de cijfers van het aantal vastgestelde positieve testen, uit de open database van het RIVM. Die cijfers staan niet afgezet tegen de meldingsdatum, want die loopt wat achter en is aan administratieve problemen onderhevig, maar de datum waarop hetzij de eerste symptomen waren of hetzij de echte datum van de test was.

Dit laatste cijfer hebben we door 35 gedeeld om de twee lijnen dichter bij elkaar te brengen.  Plus dat we de gele lijn 5 dagen verschoven hebben, omdat ziekenhuisopnames in de tijd gemiddeld ongeveer 5 dagen later plaats vinden.

In de grafiek staan met twee lijnen aangegeven de twee lockdowns die aangekondigd waren (met ingang van half oktober en half december). De lijn is geplaatst op het moment dat het effect zou moeten kunnen hebben op het verloop van de twee lijnen. Daarbij moet bedacht worden dat de grafieklijnen gemiddeldes zijn over 7 dagen.

Zo bent u goed voorbereid op de persco - 14862

Er lijken 4 verschillende patronen herkenbaar te zijn:

  1. Tot eind oktober waarbij de twee vrijwel over elkaar heen vielen.
  2. Tussen eind oktober en eind november toen de gele lijn sneller daalde dan de blauwe lijn.
  3. Tussen begin december en eind december toen de gele lijn sneller steeg dan de blauwe lijn.
  4. Sinds eind december waarbij de blauwe en gele lijn weer over elkaar heen vallen.

Het aantal uitgevoerde testen en het resultaat

Sind deze week is (eindelijk) per dag beschikbaar gekomen het aantal uitgevoerde testen door de GGD en het gedeelte ervan dat positief was. Besef daarbij dat die resultaten pas in de dagen erna door het RIVM worden gemeld. Om de grafiek vergelijkbaar te maken met de eerste grafiek hebben we het aantal uitgevoerde testen gedeeld door 300 en is het aandeel positieve testen uitgedrukt in een promillage. (Als dat door 10 gedeeld wordt krijg je het percentage positieve testen).

Dit is die grafiek, waarbij de datum 2 dagen is verschoven om de grafiek passend te maken met de eerste grafiek.

Zo bent u goed voorbereid op de persco - 14863

De grafieken lijken enigszins op elkaar. Als we de vier periodes pakken die we bij de eerste grafiek onderscheiden hebben, dan kunnen we stellen dat:

  1. Tot einde oktober:  het aantal uitgevoerde testen in bijna twee maanden verdubbelde en het percentage positieve testen sterk steeg (van 2% naar het hoogtepunt van meer dan 18% eind oktober).
  2. November: het aantal uitgevoerde testen neemt geleidelijk weer af en het aandeel positieve testen in dezelfde mate.
  3. Vanaf 1 december: neemt het aantal uitgevoerde testen heel sterk toe (1 december was er een verruiming van het testbeleid), Het percentage positieve test neemt  beperkt toe.
  4. Vanaf eind december neemt het aantal testen sterk af (met name door de feestdagen). Na begin januari stabiliseert dat weer en het percentage positief lijkt weer iets te dalen, maar dat is pas een paar dagen aan de gang.

Alle informatie in één grafiek

Deze twee grafieken zijn  nu in één grafiek geplaatst. Daarmee is goed te zien hoe de ontwikkeling in Nederland tot nu toe is geweest tijdens deze tweede golf. (Deze grafiek is geupdate met de informatie van dinsdagmiddag de 12e)

Zo bent u goed voorbereid op de persco - 14881

U trekt maar uw eigen conclusies uit deze gecombineerde grafiek. Het is vooral van belang om u voor te bereiden op datgene wat het RIVM meent te zien in de cijfers, zoals vanmiddag bekend wordt gemaakt, en de conclusies die het kabinet uit die cijfer trekt en wat de media er vervolgens mee gaan doen.

Wij volgen dagelijks via ons Green Team de data (kijk hier). Na 18 uur ziet u dan dagelijks hun update. Als u zich opgeeft voor onze alerts, krijgt u een melding daarvan. U kunt dat doen via het groene balkje rechtsboven.

U heeft zojuist gelezen: Zo bent u goed voorbereid op de persco.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Help ons de ontwikkelingen op een objectieve manier inzichtelijk te houden voor iedereen met een (kleine) donatie. Klik dan hier. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.