Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 20 januari 2021

Covid Dagcijfers 4 december 2020 - 13403
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 20 januari 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 20 januari 2021

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 20 januari 2021

Eng of Engels?

Het kan niemand zijn ontgaan, de naderende avondklok lijkt echt dichterbij te komen. De Engelse covid-19 mutatie, ook wel B.1.1.7 genoemd houdt ons in zijn greep. Op de achtergrond volgen wij dit natuurlijk intensief en voeden het daarbij behorende rekenmodel met de laatste cijfers, om een zo accuraat mogelijke voorspelling te doen. Wij baseren ons daarbij voorlopig op summiere gegevens: in week 1 was het aandeel van de B.1.1.7 variant 11,9% volgens de brief van De Jonge aan de Tweede Kamer.

Voor de verhoging van de R waarde circuleren twee cijfers: 30% en 40%. Vooralsnog lijkt die 40% het best passend bij onze waarnemingen. Dat zou ook betekenen dat het virus inmiddels al 30% van alle besmettingen veroorzaakt (de laatst bekende cijfers daarover zijn van week 1, het is nu week 3). Desondanks blijven de cijfers (ook volgens onze berekeningen) nog steeds dalen. Alleen het feit dat de R een uiterst minimale stijging van 0,89 naar 0,92 heeft doorgemaakt, lijkt te passen bij de extra besmettelijkheid van 40% en verspreiding van 30%.

Eng of alleen Engels? Dat het aandeel van deze mutatie inmiddels al 30% zou moeten zijn en de effecten nauwelijks zichtbaar, zijn voor ons aanwijzingen dat de effecten uiteindelijk beperkt zullen zijn.

Voor een deel passen onze berekeningen ook bij de conclusies die het RIVM geeft namelijk dat de B.1.1.7 komende maand voor het grootste deel van de besmettingen zal zorgen. Dat is ook de uitkomst van onze berekeningen: de daling blijft doorzetten, dus als het aan ons ligt is dat alleen maar Angelsaksische angst.

Dit zijn dan de cijfers voor het reproductiegetal:

Covid Dagcijfers 20 januari 2021 - 15222

Bij de opname aantallen is door NICE weer heel veel bijgeplust. Daardoor is de laatst berekende waarde nog niet zoveel gedaald, de rest van de curve is daardoor wel weer flink opgetild:

Covid Dagcijfers 20 januari 2021 - 15221

Bij de besmettingen, die vandaag gemeld werden, zitten ook weer de maandagcijfers. Het aandeel besmette personen onder de geteste personen was afgelopen zaterdag 10,9%. De zaterdag en de zondag zijn doorgaans lager in aantal getesten, maar hoger in het aandeel positieven.

Ook morgen zouden we weer een percentage rond de 10,8% moeten kunnen verwachte en overmorgen zullen er wel beduidend meer mensen worden getest en het percentage weer wat lager zijn, als er geen veranderingen van het patroon hebben plaatsgevonden.

Covid Dagcijfers 20 januari 2021 - 15232

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 149 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 220
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,92 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

U heeft zojuist gelezen: Covid Dagcijfers 20 januari 2021.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Mocht u maurice.nl ook met een kleine donatie financieel willen ondersteunen klik dan hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205