Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

De daling in Israël zet voort

De daling in Israël zet voort - 15664
Samenvatting van het artikel

De nieuwste cijfers vanuit Israël bevestigen het beeld dat de groep boven de 60 jaar door de vele reeds gegeven vaccinaties duidelijk minder geraakt wordt door de coronagolf in het land dan de groep onder de 60 jaar.

Lees volledig artikel: De daling in Israël zet voort

Leestijd: 2 minuten

De daling in Israël zet voort

Update 29 januari 2021

In de Israëlische media verscheen weer een artikel met interessante informatie. Daarin staat o.a. dat van de ruim 700.000 mensen die waren gevaccineerd en een dekking zouden moeten hebben, ruim 300 besmet raakten (0,044%).

De referentiecijfers van de niet gevaccineerden in het artikel rammelen volgens mij. Maar ik weet niet of het komt door de journalist die een fout gemaakt heeft, of omdat de echte cijfers zo zijn. Maar welk dekkingspercentage het Pfizer-vaccin precies geeft, zou ik op basis van deze info niet kunnen schatten. Noch de gemelde 92% in het artikel noch een andere.

De cijfers die ik volg en in een model zijn geplaatst, kunnen wel maatstafgevend zijn. Namelijk welk deel van de ernstig zieken in de ziekenhuizen is van boven de 60 jaar. (Die inmiddels al meer voor de helft voor de tweede keer zijn gevaccineerd.) En welk deel van onder de 60 jaar. En daar zien we ontwikkelingen die zeker wijzen op een sterk effect van het vaccineren. Kijk maar mee.

Leeftijdsverdeling

Dit is de verschuiving van de leeftijdsverdeling van de 1150 ernstig zieken in ziekenhuizen. Onder die groep neemt het aandeel onder de 60 duidelijk toe. Als de groep onder de 60 jaar dezelfde ontwikkeling had doorgemaakt als de groep erboven, dan zou het aantal ernstig zieken in de ziekenhuizen nu circa 100 lager geweest zijn dan de 1150, die er nu liggen.

Je hoeft weinig fantasie te hebben om te berekenen wat het betekent als de tweede vaccinatieronde bij de 60+ klaar is. (Naar schatting in de loop van de volgende week, en dan duurt het nog een week voordat het effect optimaal zou zijn). Een grove berekening laat zien dat als die vaccinaties twee maanden geleden waren gezet bij de 60 plus-groep, dat dan het aantal ernstig zieke patiënten nu al 500 patiënten lager was dan de 1150 die het nu zijn.

De daling in Israël zet voort - 15663

Ons model laat ook goed zien dat 5 dagen geleden de daling in Israël is ingezet. En dat was ruim een maand na de eerste vaccinaties en 13 dagen nadat de eerste groep 60-plussers de tweede vaccinatie had gekregen. Het cijfer is nu 71,6% en het lijkt zeer waarschijnlijk dat ergens in de komende 3 dagen de magische 70%-grens wordt doorbroken.

U heeft zojuist gelezen: De daling in Israël zet voort.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Steun ons om objectieve informatie te kunnen blijven geven over cruciale ontwikkelingen rondom deze Coronacrisis. Klik hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Blind voor mens en recht in het kwadraat - 71024
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963