Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 6 februari 2021

Dagcijfers 6 februari 2021 - 16106
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 6 februari 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 6 februari 2021

Leestijd: 2 minuten

Dagcijfers 6 februari 2021

Polderen

Het lijkt er steeds meer op dat de B.1.1.7 variant van het covid-19 virus eigenlijk de Hollandse variant zou moeten heten. Het vertoont steeds meer eigenschappen die aan polderen doen denken. Het RIVM heeft via het rekenmodel twee zaken toebedeeld aan de mutant: het zou 49% besmettelijker zijn en via het instellen van een avondklok zouden we het virus onder controle kunnen krijgen en een verlaging van tussen de 8% en 13% in de R-waarde bewerkstelligen.

Het lijkt er op dat er niet alleen in de Tweede Kamer wordt gepolderd, maar dat de variant ook zelf is gaan polderen: geen stijging en geen daling, maar op gepaste afstand er tussenin. Een compromis waar iedereen zich in kan vinden. Dus de Hollandse variant zou een betere naamgeving geweest zijn, onze nationale trots!

Wel zien we net als gisteren een lichte daling van het aantal  ziekenhuisopnames, waar iedereen eigenlijk op zit te wachten. Voor de derde dag op rij vallen de cijfers lager uit dan waar we aan gewend waren. Vandaag met 105 net boven de 100 geëindigd en voor een vrijdag is dat hoopgevend! Meteen maar het plaatje erbij:

Dagcijfers 6 februari 2021 - 16089

Steile daling

De daling van de afgelopen drie dagen is te zien als een steile daling, recht in het verlengde van de groene lijn. Mmaar we moeten ons niet te snel blij laten maken, want de cijfers worden de komende dagen nog aangevuld. Maar toch….

Ook de R-waarde begint langzaam weer wat naar beneden te dalen, met een paar honderdsten. De 1 is op een haar na gemist en ligt nu weer op 0,96 en lijkt een voorzichtig dalende trend te laten zien. Maar zeker geen waarde rond de 0,85 waar het RIVM op had ingezet met hun rekenmodel:

Dagcijfers 6 februari 2021 - 16088

R-Waarde

En om misverstanden te voorkomen: het kan niet zo zijn dat de avondklok het effect van de stijgende invloed van de B.1.1.7 heeft gecompenseerd. Want de variant zou al vanaf de eerste week van januari zijn invloed moeten hebben laten zien als een stijging van de R-waarde. De avondklok had een eenmalige daling van ongeveer 0,1 punt (uitgesmeerd over een paar dagen) moeten laten zien vanaf ongeveer 3 februari. In plaats daarvan dus een vrijwel horizontale lijn die niet meer dan  0,02 daarvan is gaan afwijken.

In het plaatje met ook het aantal positief getesten erin zien we het begin van een stabilisering. Maar of dat gaat doorzetten of niet, zullen we niet echt gaan weten, omdat vanaf morgen het aantal uitgevoerde testen sterk zal dalen (en het percentage positieven stijgen). Voorlopig zal dan de blauwe lijn van de ziekenhuisopnames de ontwikkeling in Nederland van de verspreiding van Covid-19 beter weergeven.

Dagcijfers 6 februari 2021 - 16095

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 105 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 146
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,96 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE!

U heeft zojuist gelezen: Dagcijfers 6 februari 2021.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205