Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Het foute RIVM-model verpest de kans op een Elfstedentocht

Het foute RIVM-model verpest de kans op een Elfstedentocht - 16176
Samenvatting van het artikel

Uit de cijfers van het aantal positief getesten en de dalende ziekenhuisopnames valt goed af te leiden dat het RIVM model t.a.v. de verspreiding van de Britse variant de plank goed misslaat. Nu we - voor het eerst in 24 jaar - weer de mogelijkheden hebben een Elfstedentocht organiseren, moet de regering en het volk het juk afwerpen van een foutief model en -onder voorwaarden- de Elfstedentocht wel laten rijden. Het zou zo goed zijn voor het welbevinden van de bevolking.

Lees volledig artikel: Het foute RIVM-model verpest de kans op een Elfstedentocht

Leestijd: 5 minuten

Zo mis zaten ze half januari

Het wordt met de dag absurder. Terwijl er steeds meer aanwijzingen zijn dat het model waar het RIVM mee werkt m.b.t. de  impact van de Britse variant fout is, blijven RIVM/OMT en de regering het als een gids beschouwen. Een gids die ons rechtstreeks het moeras in leidt. En ons ook nog de goede kans op een Elfstedentocht door de neus boort.

Omdat we enkele weken verder zijn dan toen de eerste doorberekeningen kwamen t.a.v. de  Britse variant en de gevolgen ervan, kunnen we nu al laten zien hoe men toen mis zat.

Kijk naar de grafiek van Ernst Kuipers, die ik al bijna drie weken geleden in mijn blog “hoe we met spookverhalen en verkeerde cijfers een avondklok in gemanipuleerd zijn” heb besproken. Een grafiek die hij nu al twee keer in OP1 gebruikte om te laten zien wat op ons afkwam en welke impact dat gaat hebben op de IC-capaciteit. Hij zei zelfs dat er in maart meer dan 1700 coronapatienten op de IC’s komen te liggen, meer dan de 1400 die er op het “hoogtepunt” in april 2020 lagen. 

Bij die grafiek worden ook nog rekenfouten gemaakt, zoals ik hier beschreef, maar laten we ons beperken tot de essentie. Kuipers wilde iedereen laten weten hoe de totale IC-bezetting zou verlopen onder invloed van de veronderstelde sterke stijging van het aantal gevallen door de Britse variant. Terwijl op 14 januari de totale IC-bezetting rond de 1150 was (met 688 Covid-19 patiënten), liet zijn grafiek zien dat dit begin maart 1350 zou gaan worden en rond 18 maart 1700. (Dus de totale IC-bezetting).

Volgens die grafiek van 3 weken geleden zou op 7 februari het totale aantal IC patiënten rond de 1200 zijn. In werkelijkheid is het aantal 997, zoals gisteren werd gemeld.Daaronder 535 Covid-19 patiënten. Dat zijn er 150 minder dan op 14 januari het geval was!

Dit is die grafiek van Kuipers met door mij in de rode cirkels aangegeven de echte IC-bezetting. Goed is te zien dat de werkelijkheid het model niet volgt!

Met als extra aantekening dat bovenin staat dat de Britse variant vanaf maart dominant is. Maar het RIVM heeft afgelopen dinsdag gemeld dat die Britse variant eind januari al dominant was. En in dat geval had de stijging nog sterker moeten zijn want de blauwe lijn had dan al eind januari de oranje lijn moeten kruisen.

Het foute RIVM-model verpest de kans op een Elfstedentocht - 16171

In het AD stond op 13 januari zelfs dit:

Het foute RIVM-model verpest de kans op een Elfstedentocht - 16189

Als je naar de presentatie van Van Dissel kijkt van 10 januari in het Catshuis staat dit cijfer er inderdaad in voor 4 februari, maar dat is dan wel het negatiefste scenario van de drie die Van Dissel schetste. Het middenscenario kwam “slechts” uit op 50.000 per dag en het scenario met een R van 0,9 kwam uit op 5300.  (In werkelijkheid was het op die dag rond de 4000!).

Zowel Kuipers als Van Dissel kwamen drie weken geleden met prognoses en verhalen waarbij, dankzij de Britse variant, de besmettingen sky-high zouden gaan en bij de ziekenhuizen in maart code zwart zou gaan ontstaan. Afgelopen dinsdag meldde het RIVM dat van alle besmettingen eind januari al tweederde met de Britse variant was. Niet op basis van metingen, MAAR VOLLEDIG OP BASIS VAN DOORBEREKENINGEN IN HET MODEL. Een Britse variant die een reproductiefactor zou hebben dat rond de 1,28 zou liggen. (Ook niet gebaseerd op feitelijke cijfers, maar -ik zeg het nog een keer-: compleet gedacht vanuit een model).

En deze verwachtingen werden vanuit de regering, de leden van het OMT en de media, op zo’n manier aan het volk gepresenteerd dat we er wel van doordrongen moesten raken dat er een enorme derde golf op ons afkwam. Kuipers gebruikte deze grafiek dus zelfs twee keer bij OP1 om de boodschap goed te laten doordringen. Élke maatregel, die men zou kunnen bedenken, was gerechtvaardigd om die golf enigszins te kunnen beteugelen. Een avondklok werd voor twee weken ingesteld en een groot deel van de bevolking was het daarmee eens. ‘Want denk er toch aan wat Prof. Kuipers ons heeft verteld.’

Premier Rutte meldde in januari wel dat de avondklok per 9 februari zou worden ingetrokken als de cijfers zich gunstig zouden ontwikkelen.

De echte cijfers

Laten we dan  even naar de cijfers kijken.

Dit was het aantal positieve testen volgens opgave van het RIVM:

  • Week 1: 49.500
  • Week 2: 39.500
  • Week 3: 35.500
  • Week 4: 28.500

Maar de daling van de positieve testen van week 4 werd beïnvloed door de toenmalige ophef rondom het datalek van de GGD. Dat heb ik hier uitgelegd.  Naar schatting hebben zich toen circa 20.000 mensen minder laten testen, waardoor er 2300 minder positieve testen waren. Dus eigenlijk zouden dit de echte cijfers moeten zijn geweest:

  • Week 1: 49.500
  • Week 2: 39.500
  • Week 3: 35.500
  • Week 4: 31.000

Week 5 levert een extra probleem op, doordat zondag 7 februari de teststraten dicht waren. Een deel van die testen zou de zaterdag ervoor al uitgevoerd kunnen zijn, maar dat zal niet zijn de sluiting van zondag compenseren. Plus dat er door het slechte weer deze week vermoedelijk sowieso minder mensen komen opdagen (en het percentage positieve testen daardoor omhoog zal gaan).

Als we naar de GGD cijfers per dag kijken, dan is mijn inschatting dat als deze week 5 normaal zou zijn verlopen, het totale aantal positieve testen rond de 27.500 zou zijn uitgekomen. Dat is ongeveer een vergelijkbare daling ten opzichte van week 4, als week 3 daalde t.o.v. week 2. Dat is in lijn met de reproductiefactor die ons Green Team per dag bepaalt op basis van de ziekenhuisopnames volgens de opgave van Stichting NICE. Een aanpak (vanuit de ziekenhuisopnames), die het RIVM tot 12 juni vorig jaar volgde, maar vanaf dat moment zijn ze het gaan bepalen op een getal dat veel onzuiverder is, namelijk het aantal positief getesten. De reproductiefactor op basis van de ziekenhuisopnames is echter al meer dan 1 maand onder de 1, zoals u hier ziet.

Het foute RIVM-model verpest de kans op een Elfstedentocht - 16174

Besef daarbij dat als we het aantal ziekenhuisopnames bekijken van de laatste drie dagen (via NICE en LCPS), we uitkomen op de laagste scores sinds meer dan 2 maanden.

Conclusies t.a.v. de Britse variant

De conclusie van dit alles is vrij simpel. De Britse variant is nog lang niet zo wijd verspreid over Nederland als het RIVM ons nu al drie weken doet voorkomen. En die Britse variant is onder de huidige Nederlandse omstandigheden niet zo besmettelijk als het RIVM in haar model heeft aangenomen. Dat lijkt op de conclusie die men afgelopen vrijdag in België heeft getrokken, toen het werkelijke aandeel van de Britse variant daar de tweede helft van januari nog maar 16% was, terwijl het in de eerste twee weken gelijk liep met dat van in Nederland.

Er zullen voorafgaande aan de lente door de Britse mutant nog wel stijgingen kunnen ontstaan, maar die zullen zeker niet van de orde zijn zoals Kuipers en Van Dissel ons voorgespiegeld hebben. Stijgingen die zeker niet voor een code zwart zullen gaan zorgen.

In België waar de scholen normaal zijn open gebleven (met strakke protocollen, waarbij ventilatie een belangrijke rol speelt) en de niet-essentiële winkels ook, verloopt de reproductiefactor op basis van ziekenhuisopnames in januari vrijwel gelijk aan die van Nederland (iets onder de 1). En men heeft daar besloten in het kader van het welbevinden van de bevolking om vanaf 13 februari kappers weer toestemming te geven om klanten te knippen!

Na 24 jaar weer kans op Elfstedentocht

De lange termijnverwachting voor het weer laat zien dat er een reëele kans is dat over 2 weken de ijssituatie in Friesland zodanig is dat er een Elfstedentocht gereden kan worden. Voor het eerst in 24 jaar. Als die kans gemist wordt dan zou het nog wel eens heel lang kunnen duren voordat het nog een keer mogelijk is.

In de buitenlucht is de kans dat je besmet raakt heel klein. Bij vrieskou en zon lijkt die kans nog kleiner te zijn.

Juist daarom zou het de regering en het volk veel aan gelegen moeten zijn om de Elfstedentocht, als het ijs inderdaad goed genoeg is, door te laten gaan. Weliswaar met bepaalde protocollen, waardoor de risico’s op besmettingen nog verder beperkt worden.

Aan het RIVM/OMT zeg ik: werp toch eens dat juk af van een model, dat evident niet in lijn is met de werkelijkheid. Het zou zo goed zijn voor het welbevinden van alle Nederlanders. (En misschien kunnen we dan ook, net zoals in België, weer naar de kapper).

U heeft zojuist gelezen: Het foute RIVM-model verpest de kans op een Elfstedentocht.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Help ons met een kleine donatie de wakken te blijven vinden in de ijskoude, dunne berekeningen van het RIVM/OMT.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Blind voor mens en recht in het kwadraat - 71024
Hoe de begrippen links en rechts de kabinetsformatie bemoeilijken - 70963