Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Zo neemt de druk op de ziekenhuizen ook af

Zo neemt de druk op de ziekenhuizen ook af - 16264
Samenvatting van het artikel

Om de instroom te verlagen in ziekenhuizen, kunnen innovatieve manieren om patiënten thuis door huisartsen te laten behandelen een grote rol spelen. In Drenthe zijn ze met een hele belangrijke test bezig.

Lees volledig artikel: Zo neemt de druk op de ziekenhuizen ook af

Leestijd: 3 minuten

Zo neemt de druk op de ziekenhuizen ook af

Creatieve oplossingen gewenst

Bij het beleid van onze regering is beschikbare capaciteit en druk in de ziekenhuizen (zowel in de kliniek als op de IC’s) leidend. Dan zou je denken dat één belangrijk deel van dat beleid is, om de capaciteit van de ziekenhuizen te verhogen en de instroom vanuit de eerstelijnszorg (de huisartsen) te verlagen. Maar je krijgt niet bepaald het gevoel dat dit punt hoog op de prioriteitenlijsten staat bij onze bestuurders.

Juist bij een grote crisis mag je hopen, dat men vertragende regels terzijde schuift en de bureaucratie doorbreekt. Als de regering met één pennenstreek scholen, winkels en horeca kan sluiten en evenementen verbiedt, dan zouden ze toch ook met één pennenstreek obstakels voor snelle uitbreiding van de capaciteit moeten kunnen verwijderen?

Kenmerkend voor hoe het gaat was de reactie van minister van Ark, begin januari, over een voorstel van een hospitaalschip. Dat schip zou worden bemand met o.a. Cubaans zorgpersoneel, waarop de minister antwoordde dat die geen BIG-registratie hebben omdat ze van buiten Europa komen. En dat het wel twee jaar kan duren voordat zoiets geregeld is.

En als je me niet gelooft: in dit blog “waar geen wil is, is geen weg” kun je het letterlijke citaat van haar lezen.

Huisartsen

Zowel via de berichtgeving in de media als op basis van contacten die ik achter de schermen heb, stel ik vast, ook t.a.v. het functioneren van huisartsen, het er niet op lijkt dat het eerste doel is om hen zo min mogelijk patiënten naar de ziekenhuizen door te laten verwijzen wegens de druk.

Dat merk je als we naar het gebruik kijken van bepaalde medicijnen, die toegelaten zijn voor bepaalde ziektes. Maar niet voor Covid-19. Ik heb me bewust verre gehouden van de discussies welke medicijnen een goede rol kunnen spelen. Dat kan ik niet beoordelen en ik lees er – net zoals bij veel onderwerpen – tegengestelde studies over.

Wat me daarbij echter steeds opvalt, is hoe traag men reageert t.a.v. de mogelijkheid dat iets wél zou kunnen werken. Juist in een crisis zou je huisartsen meer ruimte moeten geven bij het toepassen van medicijnen. Plus dat je snel en adequaat proeven zou moeten opzetten om objectief vast te kunnen stellen of een medicijn wel of niet écht werkt. Ook krijg je nooit de indruk dat men in een crisis mode zit en bepaalde zaken snel wil regelen. (Wat bij vaccinatie dus wel is gebeurd).

Innovatieve aanpak met technologie

Via via hoorde ik een bijzonder verhaal over een huisartsenpraktijk in Drenthe. Toen ik dat verhaal vertelde aan een paar artsen, bleek het in ieder geval geen fabeltje te zijn. Dat men daarbij nieuwe technologie gebruikte, sprak me extra aan. Daardoor zouden er duidelijk minder patiënten van die huisarts in ziekenhuizen terecht zijn gekomen, dan zonder die technologie.

Het goede nieuws is dat ik gisteren een artikel las, waarbij bleek dat de aanpak van die praktijk officieel in 14 huisartsenpraktijken in Drenthe uitgetest gaat worden. In dit artikel van RTV Drenthe (en de video) wordt alles uitgelegd. 

Ik zal kort weergeven wat deze aanpak zo bijzonder maakt:

Bij een belangrijk deel van de Covid-19 patiënten maakt men een ziektebeeld door dat lijkt op griep. Na een tijd is men weer opgeknapt. Maar bij een veel kleiner deel kan het fors misgaan. Dan stort als het ware het hele immuniteitssysteem. Hierbij kunnen de gevolgen zeer ernstig zijn en zelfs tot de dood leiden. De instructie voor huisartsen is om als dit gebeurt, te zorgen dat die patiënt in het ziekenhuis terecht komt. Daar wordt hij dan aan de ziekte behandelt met specifieke medicijnen.

Dat moment van instorten van het systeem is goed te merken aan het snel lager worden van het zuurstofgehalte in het bloed (hetgeen de patiënt zelf amper merkt).

Het bijzondere van de aanpak van deze huisartsen is, dat de patiënten worden uitgerust met een bluetooth meter die de hoeveelheid zuurstof in het bloed vaststelt. En als dat gehalte (ineens) laag is, dan gaat er een alarm af op de smartphone van de arts. Die spoedt zich direct naar de patiënt en er worden medicijnen gebruikt die snel als goede ontstekingsremmers werken. (Dezelfde die gebruikt worden als men in het ziekenhuis terecht komt). De ervaring van de huisartsen is dat door dit ‘vroege alarmsysteem’ hun patiënten niet meer zo ziek worden dat een opname in het ziekenhuis nog noodzakelijk is.

Dat werkt dus positief voor de patiënten en zorgt duidelijk voor minder instroom in de ziekenhuizen.

Prof. Niesters, (UMCG, Groningen) is positief over dit behandelplan. Hij noemt het in deze video “Eigenlijk heel logisch”.

Het is een slimme en innovatieve methode, waarvan je inderdaad zou hopen dat die zo snel mogelijk wordt geëvalueerd. Ik weet niet hoe lang die huisarts precies bezig is geweest om aandacht te krijgen voor deze aanpak, maar ik ben blij dat die test nu plaats vindt. En ik hoop dat de resultaten snel beschikbaar komen. Als alleen al op deze manier de instroom van patiënten met een kwart gereduceerd kan worden is dat een enorme winst, met grote gevolgen.

U heeft zojuist gelezen: Zo neemt de druk op de ziekenhuizen ook af.

Volg Maurice de Hond op Twitter | YouTube | Facebook | LinkedIn.

Help ons aandacht te schenken aan manieren om sneller uit deze crisis te komen.  Hoe meer mensen het weten, hoe beter. Klik hier voor een (kleine) donatie.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Enorme electorale schommelingen na de verkiezingen - 69237