Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 20 februari

Dagcijfers 20 februari - 16795
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 20 februari 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 20 februari

Leestijd: 3 minuten

Dooie mus

Vandaag gaan we jullie blij maken met een dooie mus! Het aantal ziekenhuisopnames is voor een vrijdag erg laag: slechts 102! Vergeleken bij vorige week vrijdag is dat bijna een halvering, het waren er toen 177 volgens de website van NICE! Maar wacht even…. Vorige week vrijdag waren we net zo enthousiast als nu en toen waren het er slechts 109, vrijwel hetzelfde als vandaag dus. Wat gebeurt hier? We zitten natuurlijk niet zelf achter de beeldschermen van de ziekenhuizen, dus we moeten op onze intuïtie afgaan. En die vertelt ons dat we hier de effecten zien van het opschalen van de zorg en dat is natuurlijk goed nieuws, maar dat zorgt er voor dat er wel extra positief geteste patiënten op de verpleegafdelingen komen te liggen. En dat wordt kennelijk pas na enige tijd vastgesteld.

We kunnen dat ook zichtbaar maken, door het aantal positief getesten er bij te betrekken. We moeten ons realiseren dat er momenteel 100.000 besmettelijke mensen zijn in Nederland (zie het corona dashboard). Dat is dus ongeveer 0,6% van de bevolking. Dagelijks worden er ongeveer 10.000 patiënten opgenomen, als de zorg op maximale capaciteit werkt, en dat zijn dus 60 patiënten. Als we uitgaan van het aantal mensen in Nederland positief test (dat doe je nog enkele maanden na besmetting), dan is dat aantal zelfs rond de 6%. Dus het aantal dat dagelijks in het ziekenhuis terecht komt met een positieve corona test, ligt tussen de 60 en 600, afhankelijk waar het ziekenhuis de streep trekt. Zodra de ziekenhuizen gaan opschalen, zal er dus ook een toename zijn van het aantal positief getesten. Onze schatting is dat er sowieso dagelijks rond de 85 patiënten met corona wordt opgenomen.

Deze stijging is heel goed te zien in deze grafiek:

Dagcijfers 20 februari - 16800

Dit is dezelfde grafiek als we gisteren ook al tonen, maar nu met een extra lijn: de blauwe lijn. Dit is de lijn voor het aantal opnames, maar nu gecorrigeerd voor het aantal veronderstelde opnames met corona. Dat aantal herleiden wij uit het aantal positieve tests. Goed te zien is dat van november t/m december de blauwe lijn heel goed samen loopt met het aantal positieve PCR tests. In de eerste week van januari werd groot alarm geslagen voor de Britse variant en is de zorg uit voorzorg afgeschaald. De blauwe lijn zakte onder de groene lijn, omdat er zo minder positief getesten in het ziekenhuis terecht kwamen.

Opschalen reguliere zorg

Inmiddels hebben de ziekenhuizen op 20 januari geconcludeerd dat de vrees ongegrond was en is de reguliere zorg weer opgeschaald. Vanaf 20 januari gaat daarom de blauwe lijn oplopen en volgt niet meer de dalende lijn van het aantal positieve PCR testen. Goed nieuws voor de zorg, maar slecht nieuws voor het volgen van de cijfers.

Dit is de uitgebreide uitleg waarom die 102 opnames voor de vrijdag een dooie mus is, want die wordt ongetwijfeld de komende week aangevuld tot rond de 170 als ook de opnames met corona zijn bijgeboekt. Daarom worden we met deze 102 blij gemaakt met een dooie mus!

Testcapaciteit uitgebreid

Inmiddels is er een nieuwe factor bijgekomen, die de interpretatie van de cijfer compliceert: er wordt meer getest! Dat lijkt samen te hangen met het feit dat in plaatsen in aantal plaatsen, zoals Bunschoten, een groot deel van de bevolking uitgenodigd is om te komen. (En binnenkort komt er dan ook nog bij dat men zich laat testen als men hoofdpijn geeft). Dat heeft er toe geresulteerd dat er beduidend meer testen worden uitgevoerd en dus komen er ook meer positieve uitslagen. Zoals net gemeld, test sowieso 6% altijd positief, dus stijgt mede om die reden het “aantal besmettingen” ook en dat wordt weer breed uitgemeten in de media: de besmettingscijfers stijgen. We zijn heel benieuwd waar dan straks de R-waarde van het RIVM op uit komt, want die is gebaseerd op het aantal positieve testen en dat zal dan (over ruim twee weken) wel ruim boven de 1 hierdoor uitkomen.

De R-waarde blijft nog steeds onder de 1, ondanks het opschalen van de reguliere zorg:

Dagcijfers 20 februari - 16796

 

De stijging van het aantal testen en de stijging van het aantal positieve testen is nu voor het eerst terug te vinden in het patroon van de gele lijn. We zien een lichte stijging in de laatste paar dagen, maar aan de groene lijn is goed te zien dat het parellel loopt met de toename van de testen. Er worden meer schoolkinderen getest (vorige week circa 1300 positief) en ook in Bunschoten en Zeewolde meer mensen uit de bevolking. De eerste schatting is dat dit per dat 40 meer positief getesten geven. Dat zou gemiddeld per dag tot ruim 200 meer positief  getesten leiden.

De komende week moet duidelijk worden of die ontwikkeling terug te vinden is in die van de ziekenhuiscijfers.

Dagcijfers 20 februari - 16804

 

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren: 102 (wordt nog aangevuld)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 163
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,97 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende weken door de achterstanden bij NICE! 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205