Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Doe een kleine donatie en klik hier

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Update Israël: 600.000 gevaccineerden gevolgd

Update Israël: 600.000 gevaccineerden gevolgd - 17081
Samenvatting van het artikel

Er komt steeds meer informatie beschikbaar over het effect van het massaal vaccineren in Israël. Een groot onderzoek waarbij 600.000 gevaccineerden zijn vergeleken met 600.000 niet gevaccineereden geeft veel harde informatie over het effect.

Lees volledig artikel: Update Israël: 600.000 gevaccineerden gevolgd

Leestijd: 3 minuten

Zoals te verwachten was, is eind februari in Israël een grootschalig onderzoek beschikbaar gekomen naar de effectiviteit van het Pfizer vaccin. 600.000 gevaccineerden zijn vergeleken met een even groot aantal niet-gevaccineerden. Het geeft een schat aan informatie over de mate waarin het Pfizer vaccin bescherming biedt.

In Israël zijn inmiddels 4,7 miljoen mensen voor de eerste keer en 3,3 miljoen voor de tweede keer gevaccineerd. Dat betekent dat meer dan de helft van de inwoners de eerste vaccinatie heeft gekregen.

De categorie ernstig zieken, die ik vanaf 11 januari vanuit Israël volg, is inmiddels gedaald van ruim 1100 naar 700 personen, die nu nog in het ziekenhuis liggen. Naar leeftijd is de ontwikkeling als volgt:

Update Israël: 600.000 gevaccineerden gevolgd - 17071

Leeftijdsgroepen

Alleen de groep onder de 60 jaar is nog gestegen t.o.v. 11 januari (in absolute getallen, 100 patiënten meer). De andere leeftijdsgroepen zijn inmiddels gedaald variërend van 42% tot 63%.

Vanuit de beschikbare data kan ook deze grafiek gemaakt worden van de ontwikkeling van de ernstig zieke patiënten. Deze laat ook goed zien hoe de ontwikkelingen zijn in relatie tot het vaccineren:

Update Israël: 600.000 gevaccineerden gevolgd - 17075

Grootschalig onderzoek

Dit beeld wordt bevestigd door het grootschalige onderzoek dat nu beschikbaar is gekomen.

De grootste HMO (een soort ziektekostenverzekeraar) met meer dan de helft van de Israëliërs die daarbij aangesloten zijn, is benut om een goed opgezet grootschalig onderzoek uit te voeren. Er zijn ongeveer 600.000 mensen gevolgd nadat ze gevaccineerd zijn. Aan ieder gevaccineerde persoon heeft men uit de grote database een niet-gevaccineerd persoon “gekoppeld”, die zoveel mogelijk leek op de gevaccineerde (leeftijd, geslacht, woonplaats, onderliggend lijden). In het rapport doen ze verslag van die werkwijze.

Vervolgens hebben ze de ontwikkelingen gevolgd ten aanzien van de gezondheid en Covid-19. Ongeveer 12 dagen na de eerste vaccinatie ziet men verschillen ontstaan tussen de twee groepen. In het rapport laat men zien hoe de situatie is tussen 14 en 20 dagen na de eerste vaccinatie en vanaf een week na de tweede. Dit is de samenvatting van het effect van het vaccineren voor een aantal hoofdgroepen. Het getal is de mate van bescherming, die het vaccineren heeft geboden. Dus vanaf 1 week na de 2e vaccinatie zien we 92% minder positief getesten dan onder de ongevaccineerden.

Update Israël: 600.000 gevaccineerden gevolgd - 17072

Vergelijkingen

De cijfers in de laatste kolom zijn in lijn met de cijfers die in november naar voren kwamen bij het testen van het vaccin bij meer dan 40.000 testpersonen.

Alleen in de kolom “overlijden” staat nog geen cijfers in de groep “vanaf 1 week na de 2e vaccinatie” omdat er nog niet voldoende overlijdensgevallen zijn om daar een betrouwbaar cijfer aan te verbinden.

In het rapport worden vergelijkbare tabellen getoond naar geslacht, leeftijd en onderliggend lijden (in diverse gradaties). Ik geef die cijfers hier niet apart weer, omdat de verschillen eigenlijk vrij klein zijn. Bent u geinteresseerd dan moet u tabel 3 bekijken van het onderzoek.  De derde kolom geeft het beschermingscijfer. Maar, zoals gezegd, de onderlinge verschillen zijn klein en  niet significant.

De studie loopt nog, omdat pas over een tijd alle groepen lang genoeg zijn gevolgd om ook uitsluitsel te geven over de ziekenhuisopnames, ernstige klachten en overlijden per subgroep. Maar er is geen reden om aan te nemen (gezien de totaalcijfers) dat zich daar echte verrassingen zullen voordoen.

Ten slotte

Het is goed te beseffen dat dit onderzoek geen uitsluitsel geeft over het mogelijk effect op langere termijn van de vaccinatie.

Het lijkt er niet op dat er grootschalig forse bijwerkingen van het vaccineren zijn geweest. Anders dan wat al vanaf het begin is gemeld (en ook in Nederland blijkt). Als er 8 miljoen keer een prik is gezet, dan kan verwacht worden dat er ingrijpende gezondheidsgebeurtenissen zijn. Maar het is niet goed vast te stellen of dat met de vaccinatie te maken heeft.

Voor mij lijkt het wel zeker dat hele kwetsbare ouderen die worden gevaccineerd een extra risico lopen door het effect van de vaccinatie. En ik heb van diverse goed gezonde mensen in Israël gehoord dat ze, zeker na de tweede inenting, zich een  paar dagen niet prettig voelden.

Note: ik krijg herhaaldelijk artikelen toegestuurd met een tabel erin waaruit zou blijken dat er in Israël een groot aantal ouderen overleden zijn door de vaccinatie. De tabel, die daarin wordt gepresenteerd, kan op geen enkele wijze beschouwd worden als bewijs voor die claim.

Degenen die mij op deze site volgen, weten hoe groot ik het belang acht bij zuiverheid t.a.v. interpretaties van cijfers, van welke kant ze ook komen.

Iedereen moet namelijk zijn eigen beslissing nemen op basis van objectieve data. En niet angstig worden gemaakt of tot beslissingen worden geforceerd op basis van manipulatie van cijfers of een eenzijdige interpretatie ervan.

Wanneer er weer belangrijk nieuws uit Israël komt, zal ik dat weer op deze site melden.

U heeft zojuist gelezen: Update Israël: 600.000 gevaccineerden gevolgd.

Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.

Steun ons met af en toe een (kleine) donatie. Klik hier.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Zo kan wel een regering gevormd worden die verbindt - 69285
Enorme electorale schommelingen na de verkiezingen - 69237