Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 1 maart

Dagcijfers 1 maart - 17157
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 1 maart 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 1 maart

Leestijd: 2 minuten

NICE Exit?

We begonnen een week geleden enthousiast te worden, nadat we vast konden stellen dat de cijfers van NICE vrijwel niet meer werden bijgeplust en heel snel gelijk liepen met de cijfers van het LCPS. Gisteren meldden we al onze ongerustheid over het flink uit de pas lopen van de cijfers van NICE en LCPS en omdat de cijfers van NICE vrijwel niet bijgeplust werden, gingen we er van uit dat er bij LCPS iets mis was. Tot onze grote verbazing, werden vandaag de cijfers van NICE zeer aanzienlijk aangevuld. Voor de zaterdag ligt er een aanvulling van meer dan 100% klaar! Wij hoeven niet te zeggen dat dit ons ook enorm frustreert en dat dit niet past bij een goede data voorziening zoals je zou mogen verwachten. Het is ook merkwaardig dat pas weken na de dag van opname bekend is dat een patiënt opgenomen is met een positieve PCR test.

We schakelen daarom weer terug naar het LCPS als voorspeller voor de laatste 2 weken. Omdat er bij het LCPS nogal eens administratieve missers in zitten, hebben we voor de lange termijn wel vertrouwen in de NICE cijfers. Het is jammer dat we niet meer kunnen vertrouwen in de juistheid van de cijfers. Een schrale troost is wellicht dat de overheid nog steeds wel vertrouwen heeft in de juistheid van de NICE, want het dashboard meldt nog steeds de 3-daagse gemiddelden van NICE!

De consequentie van het naplussen van NICE is dus alweer dat we ons een rad voor ogen hebben laten draaien en in deze cijfers een snellere daling meenden te zien dan er daadwerkelijk was. Ook voor de maandag lijkt NICE een enorme verrassing in petto te hebben, omdat er op de website voor vandaag (maandag) nog maar 12 opnames staan, terwijl dat de drukste dag van de week is. Normaal gesproken zou dat wijzen op een eind totaal van rond de 100 opnames, maar het lijkt inmiddels geen enkele voorspellende waarde meer te hebben.

De grafiek dan maar:

Dagcijfers 1 maart - 17158

De grafiek voor de R-waarde laat nog steeds een waarde rondom de 0,95 zien en lijkt na het heftig opplussen niet verder te gaan dalen:

Dagcijfers 1 maart - 17159

Als we naar de GGD cijfers kijken dan zien we dat in de periode tussen 23 en 27 februari bij de GGD 10% meer is getest als de week ervoor. Maar het aantal positieve testen is precies hetzelfde. Dus hooguit geeft dat een stabilisatie weer. Morgenochtend gaat Maurice daar een stuk over schrijven ter voorbereiding van het weekrapport van het RIVM.

Dagcijfers 1 maart - 17173

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren volgens LCPS: 145  (NICE: 106)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 160 (NICE: 109)
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,95 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,03 stijgen de komende tijd. 

 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205