Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 5 maart 2021

Dagcijfers 5 maart 2021 - 17301
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 5 maart 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 5 maart 2021

Leestijd: 2 minuten

Dalen en niet dalen

Het begint ons steeds meer op te vallen dat de besmettingscijfers blijven dalen (als je het juist berekent, daar komen we nog op terug), maar dat de ziekenhuis-opnamecijfers en de IC bezetting niet dalen. Ook de sterftecijfers dalen. De opnamecijfers zijn vandaag weer ietsje hoger, nadat ze gisteren wat waren gedaald. Na de correctie die we tegenwoordig toepassen (dat hebben we gisteren uitgelegd) is aangebracht, komen we voor donderdag uit op 176 opnames (zonder correctie 127).

Dit is dan weer het plaatje voor vandaag: De dagcijfers van 5 maart 2021.

Dagcijfers 5 maart 2021 - 17305

De LCPS waarde begint steeds meer uit de toon te vallen. Als we naar de waarden zelf kijken, dan valt het op dat de LCPS en NICE waarden na enkele dagen meestal niet veel verschillen, maar soms juist heel veel. Als je het uitmiddelt, lijkt er alleen maar een vast verschil te ontstaan. Wel beginnen we vertrouwen te krijgen in de correctie procedure, waardoor het verschil tussen gecorrigeerde waarde en uiteindelijke waarde na een week niet meer dan 10 verschillen, zowel te hoog als te laag. Maar de voorspellingen blijven gebaseerd op de stabiele waarden van een week oud.

En de R-waarde is weer ietsje gestegen, met de waarde van 1,02 dus net boven de 1 vandaag:

Dagcijfers 5 maart 2021 - 17304

De cijfers van de GGD-teststraat zien er steeds beter uit. Afgelopen donderdag werden er 750 mensen minder positief (-15%) getest dan de week ervoor. Tegelijkertijd kwamen er ook 11% minder mensen zich laten testen dan de week ervoor. Al drie dagen blijft het percentage positief op 7,9%.

Het is vrijwel zeker dat de komende drie dagen de door het RIVM gemelde dagcijfers (fors) lager zijn dan het weekgemiddelde van 4500.

Het totaalplaatje ziet er dan nu als volgt uit

Dagcijfers 5 maart 2021 - 17312

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 176 (ongecorrigeerd 127)
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 155 (ongecorrigeerd 113)
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,02 *

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd. 

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.