Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Covid Dagcijfers 9 maart 2021

Covid Dagcijfers 9 maart 2021 - 17535
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 9 maart 2021

Lees volledig artikel: Covid Dagcijfers 9 maart 2021

Leestijd: 2 minuten

Covid Dagcijfers 9 maart 2021

Nog steeds dalend

Ondanks het stevige bijplussen van gisteren, blijven we een dalende trend zien in de opnamecijfers. Omdat het de maandag betreft, wel een groot aantal opnames, maar het is minder dan vorige maandagen. Gecorrigeerd volgens onze I-PCR methode waren het er 204 (NICE 160) en vorige week 224.

Vandaag ook weer de wekelijkse update van de cijfers op het corona dashboard. Een week geleden voorspelden wij al de waarde die er vandaag op zou staan. Vorige week dinsdag stond daar 1,14 en voor vandaag voorspelden wij 0,96. Het werd 0,98. Die 0,96 blijft bij ons nog even staan, als het gaat om de voorspelling op basis van de PCR testen.

Gebaseerd op ziekenhuisopnames wordt het een steeds groter vraagteken, omdat de daling van dat aantal nog steeds merkwaardig achterblijft. Wellicht dat het na de Tweede Kamer verkiezingen sneller gaat dalen.

En dit is dan dus weer de grafiek voor vandaag:

Dagcijfers 9 maart 2021

Covid Dagcijfers 9 maart 2021 - 17538

Engelse variant

De daling op basis van de I-PCR en opnames lijken inmiddels wel weer gelijk op te gaan lopen. Maar we moeten echt een week verder zijn om daar iets over te gaan vinden. Uiteraard nog steeds het kleren van de keizer bericht: geen spoor van een Engelse variant. Die is er natuurlijk wel, want anders was de epidemie allang aan het uitdoven, maar met de door ons geschatte extra besmettelijkheid heffen groepsimmuniteit en extra besmettelijkheid elkaar precies op.

Ons model daarvoor berekende voor vandaag een R van 0,97, exact de waarde waar we nu op zitten. Het aandeel B117 zou dan vandaag 73% zijn. Het RIVM heeft inmiddels gemeld dat het in week 7 61% zou zijn en een laboratorium dat zelf de sequencing doet, kwam deze week op 80%. Aanwijzingen dat onze 18% besmettelijker heel goed in de buurt zit. Goed nieuws is dus dat er nog maar 20% te gaan is, voordat 100% aandeel is bereikt en dat kan nooit een derde golf veroorzaken. De R zal dus niet meer boven de 1 gaan uitstijgen.

Volgens het model van het RIVM van 17 januari zouden we vandaag op basis van een 35% extra besmettelijkheid  zitten op ver boven de 400 opnames per dag.

En bovenstaande grafiek gezien hebbende is de grafiek voor de R-waarde weer geen verrassing:

Covid Dagcijfers 9 maart 2021 - 17537

Als we naar de cijfers van de GGD-teststraten kijken dan zien we dat in 7 dagen er 14% meer getest is en gemiddeld is 1% minder positief.

De grafiek zier er aan de rechterkant nog steeds stabiel uit wat de gele lijn betreft, maar niet wat de groene en rode lijn betreft.

Covid Dagcijfers 9 maart 2021 - 17546

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 204 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 158 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,97 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd. 

U heeft zojuist gelezen: Dagcijfers 9 maart 2021.

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De eindafrekening - 88558