Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 13 maart 2021

Dagcijfers 13 maart 2021 - 17674
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 13 maart 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 13 maart 2021

Leestijd: 2 minuten

Weekend rust

Vandaag is het zaterdag, weekend en dan lijken de cijfers voor gisteren, vrijdag altijd wel wat extra laag uit te komen. Maandag worden dan weer opnames bijgeplust, patiënten waarvan vandaag nog niet bekend was, dat ze opgenomen waren wegens corona (of is het dan met corona?). Dat geldt dan ook voor de dagen in het weekend, dus de interpretatie van de iets dalende cijfers is wellicht weer voorbarig.

Maar de correctie van de cijfers op basis van de aantallen “verdacht van corona” lijkt prima te werken. Verder is er eigenlijk niets bijzonders te melden. Het model voor het aandeel van de Britse variant zegt dat het aandeel vandaag 87% zou moeten zijn. Daardoor zou de R dus nauwelijks meer moeten gaan stijgen.

Testbeleid

Wat verstorend op de besmettingscijfers werkt, is het alweer verruimen van het testbeleid. Na elke verruiming ontstaat er een sprong in de I-PCR curve, waarvan er dus nu twee te zien zijn. Fluctuaties in aantallen uitgevoerde tests worden door de berekeningen gecorrigeerd, maar door de verruiming van het testbeleid wordt in een grotere vijver gevist en dus meer gevonden positieve testresultaten.

Dagcijfers 13 maart 2021 - 17680

Het is dus inmiddels uitgesloten dat we ooit het signaalniveau van 7 per 100.000 zullen gaan halen. Het is gestegen van 10 op 9 februari naar 37 vandaag door het steeds uitbreidende testbeleid, ondanks het bijna tot nul gedaalde aantal positieve testen in de verpleeghuizen, waar het mede om ging:

Dagcijfers 13 maart 2021 - 17617

Onze eigen grafiek dan maar weer:

Dagcijfers 13 maart 2021 - 17675

De opnamecijfers volgen nog steeds het berekende model voor de 24% extra besmettelijkheid van de Engelse variant (het zwarte lijntje). In de I-PCR curve zien we nu het tweede haakje verschijnen vanwege het uitgebreidere testbeleid. Vanwege het 7-daagse gemiddelde zal dit nog even na-stijgen.

De R staat vandaag precies op 1,00:

Dagcijfers 13 maart 2021 - 17676

Bij de GGD zien we die duidelijke stijging van het aantal getesten terug. Over 4 dagen gezien (maandag tot en met donderdag) is 37% meer getest en 29% meer positief. Dat is heel duidelijk te zien in de totaalgrafiek hieronder.  De komende week zal moeten aantonen of de stijging van de positieve testen met name komt door het meer testen of dat er ook feitelijk meer besmettingen zijn onder de bevolking.

Dagcijfers 13 maart 2021 - 17687

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 152 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 169 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,00 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de schatting weer van het aantal besmettelijke personen, af te lezen op de rechter schaal. Dit zou een voorspelling moeten zijn voor het aantal patiënten dat door corona wordt opgenomen in het ziekenhuis. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.