Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 16 maart

Dagcijfers 16 maart - 17779
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 16 maart 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 16 maart

Leestijd: 2 minuten

Schaats napret

Gisteren zei Mark Rutte tijdens het EenVandaag debat iets over de schaatsweek van 6 tot 13 februari. Volgens zijn informatie was het aantal besmettingen in die week sterk toegenomen en heeft voor een grote golf gezorgd. We hebben vast iets gemist…. Even de grafiek erbij halen. We zien niets. Dagcijfers 16 maart - 17780Uitvergroten dan maar, dit is het plaatje:

We zien echt niets, hoe we ook ons best doen. We zouden dan een stijging moeten zien van de ziekenhuisopnames ergens tussen 13 en 27 februari, alleen maar een kortstondige daling van het aantal ziekenhuis opnames. Wel zien we in deze uitvergrote grafiek het begin van de laatste golf in de eerste week van maart, die ongeveer 10 extra opnames per dag gaat opleveren.

De grote vraag is dan ook waar Rutte zijn informatie vandaan heeft gehaald en waarom hij deze informatie zonder verificatie in de media heeft verkondigd.

De echte cijfers

Maar weer over naar de echte cijfers. Gisteren was het weer maandag en dus een topdag voor het aantal ziekenhuisopnames. Het aantal ziekenhuisopnames dat NICE voor vandaag op de website heeft staan is precies 150. Al een paar weken corrigeren wij dat aantal direct, omdat NICE ook nog een aantal dagen bijplust. Deze correctie procedure hebben we iets bijgesteld. Voor de dag zelf corrigeren we nu met een vast percentage van +40% van het aantal opnames tot dan toe. Dat blijkt een betrouwbaarder correctie dan een percentage van het aantal van corona verdachten. Dus we kunnen nu eenvoudig uitrekenen dat het gecorrigeerde aantal uitkomt op 210. Uiteraard wordt dat percentage voor de volgende dagen telkens lager.

Dit wordt dan de grafiek voor vandaag:

Dagcijfers 16 maart - 17784

En dit wordt dan de grafiek met de R-waarden:

Dagcijfers 16 maart - 17782

Van de GGD is nu ook de informatie binnen van het testen op zondag. Ook daar zien we t.o.v. de week ervoor een stijging van 26% van het aantal uitgevoerde testen. Het aantal positieve testen nam met 20% toe, omdat het percentage positieven afnam van 8,1% naar 7,7%.

Dat is weer allemaal goed in deze grafiek te zien. De gele lijn met aantal positief getesten loopt vrijwel gelijk op met de groene lijn van het aantal mensen dat zich laat testen. Terwijl sinds 5 maart de gele lijn dus scherp aan het stijgen is, zien we dat (nog?) maar heel beperkt terug in de ziekenhuisopnames. Dat komt mede omdat het aantal positief getesten sterker komten uit de groep onder de 50 jaar.

Dagcijfers 16 maart - 17789

 

 

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 210 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 145 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,03 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de schatting weer van het aantal besmettelijke personen, af te lezen op de rechter schaal. Dit zou een voorspelling moeten zijn voor het aantal patiënten dat door corona wordt opgenomen in het ziekenhuis. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205