Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 19 maart

Dagcijfers 19 maart - 17856
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende maanden. Vandaag de cijfers voor 19 maart 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 19 maart

Leestijd: 2 minuten

Even doorbijten

De lichte stijgingen die we gisteren meldden, blijven nog wel even doorgaan. Het is vervelend, maar niet om ons erg ongerust over te maken. De extra besmettelijkheid van de Engelse variant van 24% resulteert uiteindelijk ook in een verhoging van de R-waarde van 24%, maar door de verdere ontwikkeling van immuniteit wordt dat gedeeltelijk gecompenseerd gedurende de weken dat de epidemie vordert. Sinds januari is de reproductiefactor gestegen van ongeveer 0,95 naar 1,05 nu, terwijl het aandeel B117 is gestegen van ongeveer 10% naar 90% nu. Als we dat in verhouding zien, kan de R daardoor dus nog stijgen tot ongeveer 1,06.

Omdat we niet precies weten hoever we zijn gevorderd met de immuniteit en hoeveel mensen er op dit moment besmettelijk zijn, is de er dus een duidelijke onnauwkeurigheid in onze berekeningen.

We moeten nog even doorbijten tot het voorjaarsweer aangebroken is, want dan zullen de cijfers snel gaan dalen is onze verwachting. Dit is dus het plaatje voor vandaag:

Dagcijfers 19 maart - 17859

De reproductiefactor blijft dus zoals gezegd al een week steken op waarden rond de 1,05:

Dagcijfers 19 maart - 17858

Nog steeds zien we per dag meer uitgevoerde testen dan een week geleden (afgelopen woensdag met het record van meer dan 82.000 uitgevoerde testen, 10% meer dan een week ervoor). Het aantal positief getesten is met 16% gestegen. Het aandeel positief getesten is 8,0%, terwijl het een week geleden 7,5% was. Aan de rechterkant van de grafiek zien we dus de gele lijn met aantal positief getseten fors stijgen. De ziekenhuisopnames stijgen ook, maar in duidelijk mindere mate.

Dagcijfers 19 maart - 17866

We zien dat dit beeld past bij de nog steeds te lage luchtvochtigheid om het virus, waardoor het virus langer kan blijven zweven. Niet eerder dan maandag komt er verbetering in het weer, helaas. En wellicht nog te weinig.  Maar dan moeten we nog ruim een week wachten voordat we een verlaging van de R-waarde kunnen gaan zien. Even doorbijten dus!

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 225 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 187 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,05 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de schatting weer van het aantal besmettelijke personen, af te lezen op de rechter schaal. Dit zou een voorspelling moeten zijn voor het aantal patiënten dat door corona wordt opgenomen in het ziekenhuis. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.