Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 23 maart

Dagcijfers 23 maart - 17992
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 23 maart 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 23 maart

Leestijd: 2 minuten

Extreme cijfers

Een volstrekte verrassing was het, om op deze maandag, waarop de cijfers altijd hoger zijn dan andere dagen, te zien dat er een extreem groot aantal patiënten is opgenomen in de ziekenhuizen. Na correctie voor van corona verdachten is dat aantal maar liefst 314!   We weten niet of het een incident is of het begin van een trend. Nog wel een kanttekening bij dit cijfer: we voeren tegenwoordig standaard een correctie uit van +40% op de stand op het eind van de dag. Wellicht is dat voor deze maandag een te grote bijsturing. We gaan het nu niet aanpassen, morgen gaan we dat zien.

De komende week zal laten zien wat er echt aan de hand is. Tegelijkertijd zien we het betere weer op ons afkomen.

 

Dit is dus de grafiek voor vandaag:

Dagcijfers 23 maart - 17994

Waar de PCR testen nog een normale stijging voorspellen, vandaag dus een stijging tot bijna het dubbele aantal van zondag. En natuurlijk reageert de R-waarde daar ook op met een stijging tot de waarde van 1,10:

Dagcijfers 23 maart - 18000

Bij de GGD cijfers van afgelopen zaterdag en zondag zien we een stijging met 6% van het aantal getesten. Voor het eerst zien we nu wel duidelijk meer positief getesten. Dat steeg met 16%.  Het percentage positieven is gestegen van 7,9% naar 8,7%.

Omdat de maandag altijd een piekdag is van de week is het heel belangwekkend wat de cijfers van de GGD zijn, die morgen beschikbaar komen. De grafiek met alle cijfers bij elkaar zien we hieronder. Interessant is dat de gele lijn de laatste drie dagen wat naar beneden lijkt af te buigen. Maar dat kan de volgende dagen nog bijgesteld worden:

Dagcijfers 23 maart - 18006

In dat kader is het interessant om de rioolwatercijfers te laten zien. Na een periode van stabilisatie zien we nu zelfs een daling. Of deze cijfers echt een goede indicatie zijn weten we niet, maar dat lijkt toch niet te wijzen op een forse derde golf die al een tijdje zich aan het ontwikkelen is.

Dagcijfers 23 maart - 18007

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 314 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 196 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,10 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de schatting weer van het aantal besmettelijke personen, af te lezen op de rechter schaal. Dit zou een voorspelling moeten zijn voor het aantal patiënten dat door corona wordt opgenomen in het ziekenhuis. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205