Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 25 maart

Dagcijfers 25 maart - 18066
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 25 maart 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 25 maart

Leestijd: 2 minuten

Goede data

Voor het interpreteren van deze epidemie zijn goede data onontbeerlijk. Gisteren konden we al een beetje opgelucht adem halen, omdat de cijfers toch niet zo hard stegen als waar het even naar uitzag. Het bijplussen dat we gewend waren op de website van NICE bleef heel beperkt. Daar waar we de afgelopen week corrigeerden met 40%, blijkt het inmiddels beperkt tot 20%, net als de cijfers voor de dinsdag.

Inmiddels lijkt er hiervoor ook een mogelijke verklaring te zijn. Bij de presentatie van Van Dissel aan de Tweede Kamer gebruikte hij namelijk de opnamecijfers van NICE en niet meer de “besmettingscijfers”, dus de methode, die wij vanaf het begin hanteren. Daarvoor zijn natuurlijk Goede Data noodzakelijk en daar is nu kennelijk aan gesleuteld bij NICE, zodat de data sneller op orde zijn. Als je daar niet op rekent is dat natuurlijk even schrikken. De cijfers die in deze presentatie staan, zijn dus nu hetzelfde als onze GT cijfers! Of voortaan de cijfers op het dashboard ook kunnen profiteren van Betere Data is nog even een verrassing, wellicht gaan we dat morgen zien!

De cijfers zijn dus weer rustig, het wachten is nog steeds op echt lenteweer:

Dagcijfers 25 maart - 18068

Ook de I-PCR lijn geeft nog steeds dezelfde stijging in een kaarsrechte lijn aan en zit nu op 12 per 100.000. De grafiek voor de R-waarde laat zien dat deze iets is gestegen tot een waarde van 1,09:

Dagcijfers 25 maart - 18069

Nog steeds zien we het aantal mensen dat zich laat testen bij de GGD met gemiddeld 10% stijgen t.o.v. de week ervoor. Het aantal positieve testen stijgt met iets meer. Gemiddeld over de laatste drie dagen bij de GGD is het percentage iets boven de 8%.  Inmiddels is nu aan de rechterkant van de grafiek te zien dat de stijging van de ziekenhuisopnames gelijk gaan lopen met de stijging van het aantal positief getesten.

Dagcijfers 25 maart - 18075

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 217 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 220 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,09 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de schatting weer van het aantal besmettelijke personen, af te lezen op de rechter schaal. Dit zou een voorspelling moeten zijn voor het aantal patiënten dat door corona wordt opgenomen in het ziekenhuis. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205