Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 28 maart

Dagcijfers 27 maart - 18178
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 28 maart 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 28 maart

Leestijd: 2 minuten

Wat zien we?

Gisteren deden we al een heel voorzichtige aankondiging van het voorjaar en die ging vergezeld van een voorspelling dat medio april de R snel zou dalen met rond de 30%. Deze voorspelling was niet alleen gebaseerd op onze waarneming in november (toename van de R van 40% bij het aanbreken van de herfst), maar werd ook gedaan door het RIVM (-9%) en internationale studies (-45%). Deze daling houdt verband met het voorjaarsweer en dat heeft zich tot nu toe niet echt laten zien. Alleen een week in februari.

Gisteren zagen we dus al een voorzichtige daling van de cijfers, maar vandaag werden we echt verrast door een stevige daling: NICE meldt voor de zaterdag slechts 89 opnames! (LCPS 182). Wijs geworden uit het verleden, verhogen we direct dit aantal voor de eerste dag met 20%, zodat we voor de zaterdag 107 opnames noteren. Maar omdat het weekend is, zal er maandag waarschijnlijk nog veel meer worden bijgeplust. Het verleden heeft ons geleerd dat dat wel eens 60% kan zijn, waarop we dus alvast 20% voorschot hebben genomen. Maar toch ….. Eerst maar even het plaatje:

Dagcijfers 28 maart - 18180

We lijken hier dus het begin van de voorspelde daling te zien, maar met een flinke slag om de arm dat we pas maandag echt weten wat we aan deze cijfers hebben. Vreemd ook om te zien dat het door LCPS gemelde aantal corona-bedden steeds meer uit de pas gaat lopen met de NICE opnamecijfers.

Uiteraard gaat ook de grafiek voor de R-waarde verder dalen:

Dagcijfers 28 maart - 18179

Als we naar de GGD-teststraten kijken zien we afgelopen vrijdag wederom een stijging van het aantal uitgevoerde testen. Maar dit keer toch wat minder dan we de afgelopen weken hebben gezien (7%). Wel zien nu we steeds een lichte stijging van het percentage positief getesten. Vrijdag 9,2%, terwijl dat de week ervoor 9,6%.

Zaterdag en zondag worden er altijd minder getest. Benieuwd hoe het dit weekend is/was.

Hieronder weer de totaalgrafiek. De gele lijn loopt schuin naar boven, maar is niet een exponentiele groeicurve. De komende twee weken zouden wel eens een afbuiging naar beneden kunnen laten zien van alle curves.

Dagcijfers 28 maart - 18187

 

 

De actuele R staat op 1,02, maar de blauwe voorspellingslijn gaat voor de zekerheid uit van de dag ervoor, omdat de laatste cijfers het meest kunnen wijzigen. Dus de blauwe voorspellingslijn gaat uit van de 1,04 voor 16 maart, de waarde die gisteren dus de meest actuele was en ook door het bijplussen niet meer is veranderd. Onze correctie procedure lijkt goed te werken! Morgen krijgen we hopelijk al een beter gevoel bij wat we nu echt zien.

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 107 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 224 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,02 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de schatting weer van het aantal besmettelijke personen, af te lezen op de rechter schaal. Dit zou een voorspelling moeten zijn voor het aantal patiënten dat door corona wordt opgenomen in het ziekenhuis. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205