Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 30 maart

Dagcijfers 30 maart - 18276
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 30 maart 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 30 maart

Leestijd: 2 minuten

En nog meer spektakel

We hadden gisteren het wekelijkse spektakel van het bijplussen van de hele afgelopen week, vandaag was het voor NICE tijd om de maandag cijfers in te brengen. Maandag is altijd de topdag, maar vandaag is het echt weer een spektakel. Het wordt een steeds ongeloofwaardiger verhaal en het is voor onze gemoedsrust misschien beter om niet te proberen te begrijpen wat we nu zien.

Als we beginnen op de zaterdag met in eerste instantie 89 opnames en je kijkt naar het historisch aantal opnames op de maandag ten opzichte van de zaterdag, dan zie je dat daar een historisch verschil is van ongeveer 30-40%. Dus verwacht je voor de maandag nu iets van 120, 130 of doe eens gek 150 opnames. Maar waar staat de teller op dit moment op? Gecorrigeerd voor het bijplussen, dat de komende dagen nog moet gebeuren, komen we op bijna 400! Dat is gelijk aan het aantal dat we hadden tijdens de top van de epidemie in maart. En dat terwijl de besmettingen in zorginstellingen vrijwel 0 is.

Maar laten we ons maar beperken tot het registreren van wat we zien en ook niet proberen te begrijpen, wat er op dit moment in de ziekenhuizen aan de hand is. Uiteraard hebben wij onze vraagtekens over deze cijfers, maar we hebben geen bewijs. Dus dit is de grafiek voor vandaag:

Dagcijfers 30 maart - 18280

Wat we in deze grafiek inmiddels zien, is het begin van de sterke daling van de “besmettingscijfers”, hier vertaald naar onze I-PCR waarde. In de grafiek is het nog maar een heel klein “haakje”, maar dat komt omdat het een 7-daags gemiddelde is. De laatste dagwaarde voor de zondag (7-daags gemiddelde!) is de helft van die van de vrijdag. Ondanks deze “uitvlakking” dus nu al een zichtbare afvlakking. Daar gaan we dus de komende dagen meer van zien. Dit is de curve voor de R-waarde:

Dagcijfers 30 maart - 18279

De cijfers van dit weekend van de GGD-teststraten laten een afvlakking zien t.o.v. de vorige week. Het aantal mensen dat zich zondag liet testen was minder dan de week ervoor. Dat was voor het laatst ergens half februari het geval. Maar nu is zondag altijd een wat andere dag. De cijfers van maandag en dinsdag bij de GGD die we de komende twee dagen krijgen zullen laten zien of er echt een afvlakking is in het aantal testen dat uitgevoerd wordt en het aantal positieve testen.

De ontwikkelingen zijn goed te zien bij de totaalgrafiek. Terwijl de ziekenhuiscijfers dus stijgen zien we de andere waarden afvlakken. De komende dagen zullen uitsluitsel geven.

Dagcijfers 30 maart - 18287

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 369 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 187 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,06 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de schatting weer van het aantal besmettelijke personen, af te lezen op de rechter schaal. Dit zou een voorspelling moeten zijn voor het aantal patiënten dat door corona wordt opgenomen in het ziekenhuis. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.