Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 5 april

Dagcijfers 5 april - 18481
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 5 april 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 5 april

Leestijd: 2 minuten

Een gewone maandag

Gisteren hebben we op het kompas gevaren, omdat we wat vreemde dagen hadden bij de NICE-cijfers en er wel flink bijgeplust zou worden na het paasweekend. We hadden zelfs de resultaten handmatig bijgesteld, om het bijpluseffect voor te zijn. Vandaag inderdaad flinke correcties door NICE (een normale maandag dus), maar nog niet de enorme correctie die we verwachten. Toch maar de cijfers voor vandaag, voor wat ze waard zijn.

Maar eerst toch even het bericht in de media van gisteren, waarin kringen rondom het OMT gemeld zouden hebben dat de verwachtingen voor de derde (of vierde?) golf flink zijn getemperd. De piek met enkele duizenden patiënten op de IC is dus afgelast. In plaats daarvan wordt een piek verwacht met slechts 800 patiënten op de IC en de top half april. Dit plaatje lieten we gisteren al even zien:

Dagcijfers 5 april - 18482

De voorspelling die het OMT via de media naar buiten bracht (witte cirkel) zit inmiddels precies halverwege de groene mediaanlijn en de ondergrens van het RIVM model, die vrijwel samenvalt met onze berekeningen. De rode cirkel is de GT voorspelling van 15 maart (Egbert brengt deze ook vrijwel dagelijks in beeld) en de zwarte stip is de huidige waarde. Misschien op het Catshuis aanstaand weekend aanleiding voor een feestje en de maatregelen aanzienlijk versoepelen?

Met enig voorbehoud nu maar de grafiek voor vandaag:

Dagcijfers 5 april - 18483

De lijn met het aantal ziekenhuisopnames vertoont inmiddels dus een flinke afbuiging naar beneden, die ook is te zien in de I-PCR waarden en past ook bij de voorspelling dat er een afbuiging naar beneden plaats zou vinden tegen medio april. Maar we moeten nog wel zien wat de cijfers morgen gaan worden, dan kunnen we wat stelligere conclusies trekken. Want dat is de dag dat de NICE-cijfers ook een rol spelen bij het weekoverzicht van het RIVM.

 

En de R is dus inmiddels wat steviger in het zadel gaan zitten op de waarde van 1,00:

Dagcijfers 5 april - 18485

De GGD-teststraten blijven duidelijke dalingen laten zien t.o.v. de week ervoor. Ook zaterdag 3 april ruim 700 minder dan de week ervoor. Maurice had dat vanmorgen als aangekondigd in zijn laatste blog. 

Het effect van die lagere cijfers in de afgelopen 5 dagen bij de GGD is nu goed te zien op het totaaloverzicht. Het is nu al zeker dat het RIVM over circa 10 dagen met een reproductiefactor gaat komen van lager dan 1.00.

Dagcijfers 5 april - 18492

 

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 185 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 144 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,00 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de schatting weer van het aantal besmettelijke personen per 100.000, af te lezen op de rechter schaal. Dit zou een voorspelling moeten zijn voor het aantal patiënten dat door corona wordt opgenomen in het ziekenhuis. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019