Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 8 april

Dagcijfers 7 april - 18619
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 8 april 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 8 april

Leestijd: 2 minuten

Lichten nog op groen

De lichten staan nog steeds op groen, maar het houdt nog niet echt over. De PCR waarden stijgen niet meer, maar hadden een daling moeten laten zien als de opnamecijfers zouden kloppen. De PCR waarden kijken altijd een dag op 5 vooruit. Maar het lijkt inmiddels dat niets meer is wat het lijkt. Zo is op dit moment de IC-bezetting bijna het tienvoudige wat je mag verwachten op basis van de de PCR-, GGD- en overlijdenscijfers. Het heeft er de schijn van dat de door OMT recent bijgestelde voorspelde bezetting van 800 patiënten nog even aangetikt moet worden. Naast alle cijfers die dalen, zien we een onverklaarbare steeds stijgende IC bezetting.

Gisteren meldden we de daling van het aantal opnames al met een steeds kleiner voorbehoud. Dat voorbehoud blijft, maar met name omdat de daling in de cijfers nog niet echt bevestigd wordt door de PCR cijfers, zijn we nog even voorzichtig. Zoals gezegd, niets is nog wat het lijkt!

Laten we ons maar even beperken tot de cijfers die we wel weten en aan de hand daarvan de grafiek laten zien:

Dagcijfers 8 april - 18622

We zien dat het verschil tussen het door de PCR-waarden voorspelde aantal ziekenhuisopnames (de blauwe lijn) en het door NICE gemelde daadwerkelijke aantal opnames (de oranje lijn) inmiddels wel ingelopen wordt. Het verloop van de afname volgt op dit moment nog wel exact de lijn die we een maand geleden hebben voorspeld, maar we gaan zien of dat ook zo blijft.

Een klein opmerkelijk detail bij de GGD cijfers. De laatste twee dagen is er een “haakje” omhoog te zien. Het blijkt dat de provincie Utrecht in zijn eentje verantwoordelijk is voor maar liefst 63 van de 140 opnames van dinsdag. Waarschijnlijk is daar een flinke uitbraak geweest.

De grafiek met de R-waarden toont ons ook deze daling, de R staat net als gisteren op 0,96:

Dagcijfers 8 april - 18620

Ook is in deze grafiek te zien dat de luchtvochtigheid nog steeds treurig rond de 4 g/kg schommelt. Goed nieuws daarbij is wel, dat daardoor de immuniteit meer gelegenheid krijgt zich op te bouwen, dus dat een daling na het aanbreken van het echte voorjaar ook sneller kan gaan.

Bij de GGD-teststraten is de dinsdag na Pasen duidelijk hoger dan de Paasmaandag. Dat was dus te verwachten. Er zijn 2000 meer mensen gekomen om zich te laten testen en er waren vrijwel net zoveel positief als de week ervoor. (Het percentage positieven is dus iets gedaald nar 8,4%).

De komende dagen zullen we weer dagen gaan zien waaruit het Paasweekendeffect verdwenen is.

Dit zijn weer de verzamelde cijfers.

Dagcijfers 8 april - 18630

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 228 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 264 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,96 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019