Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 9 april

Dagcijfers 8 april - 18675
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 9 april 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 9 april

Leestijd: 2 minuten

Nog steeds dalende cijfers

Het reproductiegetal is inmiddels tot flink onder de 1 gedaald, 0,94 om precies te zijn en die is berekend op basis van het aantal ziekenhuisopnames. We zien wel iets vreemds bij de besmettingscijfers. Als we uitgaan van het aantal positieve testen in de teststraten, dan zouden die cijfers evenredig moeten gaan dalen, maar dat is niet wat we nu zien. Deze stijgen nog steeds, maar de R berekend op basis van het percentage positieve uitslagen blijft wel boven de 1. Wel neemt het aantal uitgevoerde tests weer langzaam af.

Gisteren zeiden we ook al dat niets meer is wat het lijkt en de cijfers passen inmiddels niet goed meer op elkaar. We zullen moeten kiezen uit verschillende waarheden, die niet bij elkaar passen. Het aantal ziekenhuisopnames heeft al ruim een week een dalende trend net als het aantal overlijdens, maar dit wordt niet voorspeld door de PCR testen. Ook de bezetting van de IC neemt nog voortdurend toe

Dit zijn dan de cijfers voor het aantal ziekenhuisopnames:

Dagcijfers 9 april - 18681

Vandaag hebben we ook het aantal overlijdens afgebeeld in de grafiek. Goed is te zien dat het aantal overlijdens per dag vanaf de jaarwisseling in een rechte lijn daalt, terwijl het aantal ziekenhuisopnames vanaf die tijd ombuigt van dalend naar steeds sterker stijgend. Een verklaring zou kunnen zijn dat het opnamebeleid steeds soepeler geworden is. Een andere verklaring zou zijn dat naar verhouding steeds meer jongeren worden opgenomen. Wel is het zo dat vanaf februari langzaamaan het effect van de vaccinatie te zien zou moeten worden. In elk geval passen de stukjes van de puzzel steeds slechter in elkaar.

Bijzonder is ook om te zien dat de half maart voorspelde dalingslijn (de dunne zwarte lijn) op dit moment precies samenvalt met de voorspelling voor gunstigste verloop. Deze lijn zal waarschijnlijk niet permanent gevolgd worden, maar wel mooi dat we daar nu even op zitten! Het wachten is nog steeds op het echte lenteweer.

In de grafiek voor de R-waarde zien we ook de steeds sterkere daling van de opnamecijfers:

Dagcijfers 9 april - 18680

De utislagen van de GGD-teststraten van woensdag liggen in lijn met die van een week daarvoor. Iets meer personen hebben zich laten testen met een iets lager percentage positief getesten. De komende dagen zullen laten zien of er nu een vorm van stabilisatie komt/blijft of dat de daling die we vorige week zagen vooral kwam door het paasweekend (korte vakantie van de basisscholen en heel mooi weer op 30 en 31 maart).

Dit is de totaalgrafiek, waarin die patronen aan de rechterkant herkenbaar zijn.

Dagcijfers 9 april - 18720

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 221 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 222 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,94 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205