Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 12 april

Dagcijfers 12 april - 18794
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 12 april 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 12 april

Leestijd: 2 minuten

Het paasei is uitgekomen

Het paasweekend ligt inmiddels een week achter ons en het paasei is inmiddels uitgekomen. Gisteren stelden we al vast dat de R veel sneller daalde dan we op grond van het herfstweer mochten verwachten en inderdaad, we zijn weer terug bij af. De daling die we zagen, valt volledig samen met het paasweekend waarin er beduidend minder opnames zijn geweest. Vandaag zijn de waarden rondom afgelopen weekend weer bijgeplust en de cijfers liggen globaal op hetzelfde niveau als twee weken geleden. Het paasei dat verstopt lag in de cijfers is dus vandaag uitgekomen!

Omdat normaal gesproken begin april echt voorjaarsachtige temperaturen aanbreken, hebben we een maand geleden een daling voorspeld medio april. Maar omdat het weer meer aan de winter doet denken, wordt die verwachting zeker niet waargemaakt. Daarom is deze voorspelling twee weken verplaatst. Over een week lopen de temperaturen duidelijk op, dus niet eerder dan over twee weken kunnen we deze daling verwachten. Alles wat de cijfers eerder dalen, moeten we als bonus zien.

Dit is dan weer de grafiek die bij het plaatje hoort:

Dagcijfers 12 april - 18795

En daardoor is dan natuurlijk ook de R waarde flink gestegen tot net onder de 1:

Dagcijfers 12 april - 18796

Morgen wordt ook een bijzondere dag, want dan liggen er twee “maandagen” in één week: vorige week dinsdag gedroeg zich enigszins als een maandag, omdat alle planbare zorg op deze dinsdag is gezet en dus extra zwaar meetelt in het berekenen van het reproductiecijfer. Dus eigenlijk werkt pasen nog door tot woensdag, wanneer die dinsdag is doorgeschoven naar de week ervoor! We moeten nog tot eind april geduld hebben, tot we een echte daling gaan zien.

De GGD-cijfers van zaterdag waren qua aantal getesten gelijk aan die van de week ervoor, maar het percentage positieven was fors hoger dan een week ervoor. Daardoor steeg het aantal positieven t.o.v. die week ervoor met maar liefst 1700.

Maar het patroon dat we nu zien wijkt sterk af van twee eerdere keren dat het percentage positief getesten duidelijk aan het stijgen was (in oktober en in december). Daar zou een belangwekkende verklaring voor kunnen zijn, waar Maurice morgenochtend een uitgebreid blog aan zal besteden.

In de grafiek zien we die veranderingen dus aan de rechterkant. Met een dip tijdens Pasen. Maar komt die nu door een echte daling bij de bevolking, maar door het minder laten testen?

Morgenochtend dus meer hierover.

Dagcijfers 12 april - 18803

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 203 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 185 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,99 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205