Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 13 april

Dagcijfers 12 april - 18824
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 13 april 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 13 april

Leestijd: 2 minuten

Niet schrikken!

Het ging vandaag precies zoals gisteren voorspeld: we schieten door de R=1,00 grens heen! En dat komt omdat we nu de unieke situatie hebben, dat we in de afgelopen 7 dagen (we berekenen altijd de dagcijfers op basis van de 7-daagse gemiddelden) twee topdagen hebben zitten en in de week ervoor geen enkele. Normaal is de maandag de topdag, maar de week ervoor was de dinsdag na Pasen de topdag en die doet dus nog net mee voor het weekgemiddelde. Morgen schuift die topdag door naar de vorige week en dan gaan we weer een daling van de R zien. Niet om heel enthousiast te worden, want de flinke dip in de cijfers van vorige week, is vrijwel volledig toe te schrijven aan de paasdagen. Wel blijft overeind staan, dat de R morgen weer rondom de R=1,00 zal zijn gedaald, of het er net boven of onder wordt, dat wordt nog even spannend.

En daarmee is ook het plaatje wel ongeveer bekend:

Dagcijfers 13 april - 18825

Vanaf morgen verwachten we dat het haakje naar boven weer wat afgevlakt zal zijn en de licht dalende trend weer voortgezet zal worden.

Wat we ook zien, is dat sinds 7 april de groei van het aantal bezette bedden op de IC opeens vast staat op ongeveer 820. Vandaag is het 780, maar dat aantal wordt nog aangevuld, waarschijnlijk weer tot rond de 820.

En ook het plaatje van het reproductiegetal laat het paasdagen effect zien in de vorm van de R die boven de 1,00 uitgestegen is:

Dagcijfers 13 april - 18826

Overigens zit er een stagnatie in de vermelding van de luchtvochtigheid. De website www.coronaweer.nl laat al enkele dagen een leeg scherm zien. We gaan uit van een tijdelijke storing en nemen aan dat de luchtvochtigheid nog steeds rondom het droge niveau van 4 g/kg zit. Als de storing langer duurt, dan gaan we op zoek naar een andere bron voor deze data.

De GGD-cijfers van zondag lieten zien dat er ruim 10% meer zich lieten testen dan vorige week (Paaszondag). Het percentage positief getesten was maar 0,3% meer dan vorige week zondag.

Morgen komt er wel een forse klap. Want vorige week maandag (Paasmaandag zijn er circa 20.000 mensen minder gekomen dan je kon verwachten als het een normale maandag was geweest. Daarmee ook tussen 1500 en 2000 minder positief getesten. Dat zal afgelopen maandag niet gebeurd zijn en dat zal een forse stijging betekenen van de gemiddeldes deze week.

Ook het RIVM cijfer morgen zal dus fors hoger zijn dan vandaag. Vermoedelijk ergens tussen 8000 en 9000.

Het patroon van de ontwikkelingen zien we hieronder. Dan is goed te zien dat er een dip is geweest rondom de Paasdagen. Dat kan zowel liggen aan het mooie weer de laatste dagen van maart als dat er tijdens de paasdagen minder mensen zijn komen om te testen.

Dagcijfers 13 april - 18835

 

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 235 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 182 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,02 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205