Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 14 april 2021

Dagcijfers 13 april - 18876
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 14 april 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 14 april 2021

Leestijd: 2 minuten

Weer onder R=1,00

Dat was precies waarvan we gisteren zeiden dat het er om zou gaan spannen: wel of niet onder de 1,00. Het is 0,99 geworden! We hebben gisteren al uitgelegd dat de plotselinge stijging tot boven de 1,00 een tijdelijke zou zijn vanwege het paasweekend, maar we wisten niet zeker tot welk niveau we weer zouden afdalen.

Als je het hele plaatje nu op afstand zou bekijken, dan zie je dat we al bijna drie weken in een licht dalende trend zitten, ook vrijwel precies wat we eind januari voorspelden als we het seizoenseffect niet mee zouden nemen.

Er is natuurlijk nog steeds het zeer sterke vermoeden, dat het seizoenseffect er wel degelijk is en we hopen dat over twee weken te gaan zien. Dan zijn de temperaturen volgens het KNMI een week duidelijk boven de 10 graden zijn gestegen en dan is ook de luchtvochtigheid hoog genoeg, om de verspreiding van het virus af te remmen. Het voorjaar heeft ons helaas flink in de steek gelaten, maar daardoor is er wel een extra stukje immuniteit opgebouwd….

Dit wordt dan weer het plaatje van de dag:

Dagcijfers 14 april 2021 - 18878

Paasdeuk

De Paasdeuk heeft zich dus inmiddels scherp afgetekend en de dalende trend lijkt weer opgepakt te zijn. De komende dagen zullen ons laten zien wat dit echt gaat betekenen.

Inmiddels zien we ook dat de bezetting van de IC na twee maanden van stijging, sinds 7 april is gestabiliseerd rond de 822 bedden en inmiddels zelfs een lichte daling vertoont.

De R heeft wat buitelingen gemaakt door het paasweekend en lijkt nu zijn weg te gaan vervolgen net onder de 1,00:

Dagcijfers 14 april 2021 - 18877

In de grafiek volgt de blauwe stippellijn nog wel een iets hogere curve, maar dat komt omdat we de laatste dag niet mee laten tellen als voorspelling voor het verdere verloop van de R-waarde.

De melding van rond de 5500 van het RIVM van vandaag moet het gevolg zijn van een storing. Want de GGD cijfers van maandag waren rond de 7500. Vergeleken met de paasmaandag een week ervoor een duidelijke stijging, omdat er toen circa 20.000 mensen minder gekomen zijn dan op een normale maandag.

Morgen gaat het RIVM vermoedelijk meer dan 9000 positieve testen melden, ter compensatie van de storing van vandaag.

Maar als we afgelopen maandag vergelijken met die van twee weken ervoor dan zien we min of meer een stabiel beeld. Dat is ook wel bij deze grafiek te zien. Die gele lijn zal wel weer rechter trekken als de achterstand weer ingelopen word.

Dagcijfers 14 april 2021 - 18889

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 192 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 226 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,98 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019