Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 17 april

Dagcijfers 16 april - 18976
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 17 april 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 17 april

Leestijd: 2 minuten

Flinke daling

We kondigden het gisteren al aan: vandaag zien we een flinke daling. Niet dat we opeens bedreven zijn in het kijken in een kristallen bol, maar omdat de cijfers van vorige week vrijdag onverwacht hoog uitvielen. De hoge cijfers zijn vandaag doorgeschoven naar de vorige week en zorgen dus door het 7-daagse gemiddelde, voor een plotselinge daling van het aantal opnames en ook een fikse daling van de R-waarde. Dus de daling is in principe toe te schrijven aan de rekenmethode, maar zonder dalende cijfers geen daling! Over een week zijn de paas effecten helemaal verdwenen, maar de daling is ingezet:

Dagcijfers 17 april - 18988

De verwachting voor morgen is dat de daling verder door zal zetten. Heel merkwaardig is het om te zien dat de “besmettingscijfers” blijven stijgen, terwijl alle andere cijfers duidelijk dalen. Een mogelijke verklaring is dat de zelftesten zorgen voor aan de ene kant een voorselectie voor wie zich laat testen en anderzijds zal iemand met een positieve sneltest dit in een teststraat bevestigd willen zien.

Ook de grafiek van het reproductiegetal laat deze sterke daling goed zien:

Dagcijfers 17 april - 18978

Met deze cijfers beginnen de terrassen echt te lonken!

Daarentegen zien we bij de positieve PCR-testen een continuering van het afwijkende patroon dat we nu meer dan een week zien. Het aantal positieve testen gaat omhoog t.o.v. de week ervoor, maar dat komt niet doordat meer mensen zich laten testen, maar omdat het percentage positief hoger is.

Zoals eerder uiteengezet dat kan ook komen doordat mensen die via sneltesten positief zijn getest zich nog een keer bij de GGD voor zekerheid laten testen. En dat zorgt dus voor een absolute toename van positieve testen en een hoger percentage positief, maar niet voor een echt hoger aantal getesten.

Als je naar de grafiek kijkt en dan naar de blauwe en gele lijn dan zie je dat de patronen verschillen. En besef dat er dus circa 5 dagen verschil zijn die in de grafiek al zijn overwonnen. Dus dan zouden de gele en blauwe lijn min of meer gelijk moeten oplopen. Maar dat is nu al sinds en dag of 7 niet meer het geval.

Dagcijfers 17 april - 18984

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 230 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 196 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,95 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205