Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 21 april

Dagcijfers 20 april - 19117
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 21 april 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 21 april

Leestijd: 2 minuten

Turbo week

We moeten er rekening mee houden dat de komende week de cijfers flink zullen stijgen: een turbo week. Vandaag zijn de opnamecijfers met terugwerkende kracht allemaal bijgewerkt, tot enkele weken terug. Gisteren zagen we al een enorme toename van het aantal opnames en vandaag ook een zeer hoog aantal opnames: 227 en na correctie voor bijplussen 295. De grafiek gaat er daardoor heel bizar uitzien. Er zijn wel enkele verklaringen denkbaar en de eerste die we zien is het zeer droge weer dat we hadden van 5 tot 15 april. Als dat de verklaring is, dan moeten we dus rekening houden met een verdere stijging gedurende een dag of tien.

Maar cijfermatig is het nog steeds een zeer onbevredigende verklaring. Vooral als we de cijfers van Nederland vergelijken met België, dan valt op dat het reproductiegetal voor België normaal gesproken vrij goed gelijk loopt met dat van Nederland. Het weer dat in beide landen ongeveer gelijk is, zou daarvoor de bindende factor zijn. Maar in België zien we nu helemaal geen stijging van het reproductiegetal en dat is heel vreemd, er lijkt dus iets anders aan de hand. We hebben de situatie schematisch in beeld gebracht:

Dagcijfers 21 april - 19118

Bijzonder is in elk geval dat het RIVM inmiddels het seizoeneffect heeft erkend, dus de rode en groene pijlen en cirkels passen nu ook in het RIVM model. Voorlopig kunnen we niet meer doen dan dit bijzondere natuurverschijnsel te registreren. In elk geval is de luchtvochtigheid al een aantal dagen uit de rode gevarenzone gestegen, waarvan we het effect over een week gaan zien, tegelijk met het versoepelen van de maatregelen.

De grafiek met opnames zelf laat deze toename nog beter zien:

Dagcijfers 21 april - 19123

Bijzonder is ook dat in de GGD opnamecijfers helemaal geen stijging te zien is, nog steeds een langzaam dalende trend.

We hopen dat de regering de zenuwen in bedwang weet te houden en niet toegeeft aan deze onwaarschijnlijk snel stijgende cijfers.

De GGD-cijfers van de positieve testen blijven nog steeds min of meer hetzelfde patroon vertonen. En als je de grafiek nu ziet dan zijn de huidige ontwikkelingen rondom de ziekenhuiscijfers niet logisch te verklaren.

Dagcijfers 21 april - 19126

 

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 295 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 305 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,05 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019