Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 22 april

Dagcijfers 21 april - 19153
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 22 april 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 22 april

Leestijd: 2 minuten

Stabilisatie?

Nadat op de dagen rondom de persconferentie de opnamecijfers explosief stegen, zijn vandaag de cijfers weer tot rust gekomen. Het aantal opnames vandaag om 16:00 uur was maar iets hoger dan de woensdag ervoor. Het lijkt er dus op dat de cijfers sinds gisteren weer gestabiliseerd zijn en dat het wachten gewoon nog steeds is op het warmere voorjaarsweer, dat er nog steeds niet is.

Wel blijft het aantal positieve PCR-testuitslagen onverminderd doorstijgen tot inmiddels boven de 8000 oftewel 10,3%. Heel curieus dat bij de sneltesten slechts 0,15% positief wordt getest, zoals te lezen is in het blog van Maurice van vandaag: Bijvangst bij “Testen voor Toegang”. Natuurlijk is die steekproef niet helemaal willekeurig, maar de vraagtekens bij het testbeleid worden steeds groter en steeds minder is nog wat het lijkt!

Dit is dan weer het plaatje:

Dagcijfers 22 april - 19155

Van de plotselinge stijging in het aantal opnames volgens NICE is helemaal niets terug te vinden in het aantal opnames dat bij de GGD bekend is (de GGD administreert patiënten die door corona worden opgenomen in het ziekenhuis, maar de vraag is wel of die goed worden bijgehouden).

En het reproductiegetal is sinds gisteren ook weer iets teruggezakt tot 1,03:

Dagcijfers 22 april - 19152

Bij de GGD cijfers zien we dinsdag dat er 3% meer mensen zijn gekomen om zich te laten testen. Vorige week was 9,5% positief en deze week 10,5%. De vraag is echter in welke mate de sneltesten roet in het eten gooien bij deze waarnemingen (zoals het RIVM dinsdag ook meldde).

Het totale plaatje ziet er nu zo uit. Juist omdat de vaccinaties van de oudste groepen nu tot circa 40 opnames minder leidt, is de andere relatie tussen de blauwe lijn (ziekenhuisopnames) en de gele lijn (positieve testen) opmerkelijk en eigenlijk niet zo goed verklaarbaar meer.

Dagcijfers 22 april - 19160

 

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 230 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 266 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,03 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205