Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 24 april

Dagcijfers 23 april - 19206
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 24 april 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 24 april

Leestijd: 2 minuten

Lichte daling

Sinds de sterke stijging afgelopen maandag en dinsdag, zien we nog steeds een licht dalende trend. Wel zijn er heel veel tegenstrijdigheden in wat we waarnemen. Het aantal ziekenhuisopnames daalt licht net als gisteren. Ook een heel lichte daling in het aantal opnames volgens de GGD. De media melden “grootste daling patiënten op ic sinds half maart”, iets wat wij in de cijfers van NICE niet terugzien, kennelijk is dit een bericht van het LCPS. Daartegenover staat dat het LCPS voor de vrijdag 273 bedden telt, terwijl er gisteren volgens NICE maar 140 patiënten zijn opgenomen. Wel wordt dat aantal nog bijgeplust en voor de vrijdag wordt dat vaak pas maandag en dinsdag gedaan en dat gebeurt dan ook stevig. Maar een verdubbeling?

Ook het aantal positieve PCR-testen neemt nog steeds toe met gemiddeld 100 per dag en gaat richting de 9000 per dag bij rond de 80.000 testen, ruim 10% dus. Hoewel afgelopen donderdag de cijfers wat lager was. In schril contrast staat dat tot de 0,15% positief die gevonden werd in het kader van “Testen voor Toegang”, waar 62.500 mensen werden getest met behulp van een sneltest.

Ook een schril contrast is er tussen de cijfers die NICE (en ook het LCPS) dagelijks melden en de geluiden die er uit de ziekenhuizen komen. Het beeld ontstaat van overvolle, drukke ziekenhuizen en volgens de verpleging meerdere overlijdens wegens covid per dag. Maar als we de cijfers omslaan over de ongeveer 75 ziekenhuizen, waar Covid-19 patiënten liggen, ontstaat er een heel ander beeld: per dag 2 opnames wegens covid en per week 2 overlijdensgevallen. Niets is meer wat het lijkt….

De grafiek is weer duidelijk:

Dagcijfers 24 april - 19208

We zien weer duidelijk de stabiliserende opnamecijfers sinds half maart. Het 7-daagse gemiddelde schommelt een beetje rondom de 225 opnames per dag, de ene week wat hoger, de andere wat lager. En al 3 weken voortdurend stijgende “besmettingscijfers”, dat blijft een raar gezicht. Daarover heeft Maurice dit artikel geschreven.

De reproductiefactor zit al en paar dagen vast op 1,04:

Dagcijfers 24 april - 19207

Het nog steeds te droge weer biedt nog geen echt vooruitzicht op verbetering, alhoewel we wel uit de <4 g/kg zone lijken te blijven. Zeker zolang de nachten nog rond het vriespunt zitten, hoeven we van het KNMI geen hulp te verwachten.
De GGD-cijfers van afgelopen donderdag leken sterk op die van de week eerder. Voor het eerst in een week.

Dagcijfers 24 april - 19217

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 210 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 194 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 1,04 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205