Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 25 april 2021

Dagcijfers 24 april - 19283
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 25 april 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 25 april 2021

Leestijd: 2 minuten

Schijndaling?

We zien inmiddels een zeer stevige daling als we terug kijken vanaf maandag op de site van NICE! De (gecorrigeerde!) opnamecijfers voor gisteren (147) zijn minder dan de helft van die van maandag (316). Zonder correctie, dus zoals ze om 16:00 uur op de website van NICE stonden, was het zelfs maar 92.

Maar de cijfers voor vrijdag t/m zondag worden zoals bekend altijd stevig bijgeplust, dus hebben we hier voor vandaag maar eens +60% bovenop gezet. Of we daarmee goed gemikt hebben, gaan we pas dinsdag zien, want dan zijn alle achterstanden pas echt weggewerkt. We nemen deze cijfers dus maar even voor kennisgeving aan, maar toch, na de enorme stijging van maandag en dinsdag, zal de R op dinsdag en woensdag daardoor flink onder de 1 gaan zakken. Dat willen we zien!

Wel is het zo dat ook de opnamecijfers van de GGD voor zaterdag een flink lager aantal laten zien. Ook het aantal overlijdens daalt nog steeds en staat nu (7-daagse gemiddelde) op 17, nog steeds 20% daling per week.

De grafiek voor vandaag ziet er dus weer vrolijk uit, met het voorbehoud dat de maandag erop altijd weer een tegenvaller kan geven:

Dagcijfers 25 april 2021 - 19286

En in de grafiek voor de R-waarde zien we de daling tot weer onder de 1,00, maar houd er rekening dan hij er morgen weer iets boven kan gaan staan:

Dagcijfers 25 april 2021 - 19284

Vergelijken

Als we de dagcijfers van de GGD van vrijdag vergelijken met die van de week ervoor zien we nu voor het eerst weer lagere cijfers. Er kwamen 5000 mensen minder zich laten testen als de vrijdag ervoor. Het percentage positieven was vrijwel gelijk als de week ervoor (11,4%). En het aantal positief getesten daalde daar met bijna 700.

Juist omdat we nog steeds niet weten wat er echt gebeurt met de uitslagen van de sneltesten kunnen we nog niet zeggen wat dit echt betekent, maar we sluiten niet uit dat op zaterdag en zondag bij de GGD (dus gisteren en vandaag) de cijfers duidelijk lager zijn dan de vorige week.

De totale grafiek ziet er nu zo uit. Ook als de blauwe lijn van de ziekenhuisopnames niet zo scherpt afbuigt dan toch valt te concluderen dat die blauwe lijn niet echt de gele lijn van het aantal positief getesten volgt.

Dagcijfers 25 april 2021 - 19291

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 147 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 155 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,99 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019