We horen met regelmaat dat nu 1 op de 100 Nederlanders besmettelijk zou zijn. Een hoger cijfer dan ooit. Weer een voorbeeld van het presenteren van cijfers van deze Covid19-crisis, dat nergens op slaat.
Lees volledig artikel: Ruim 1 op de 100 is besmettelijk, kom nou!
Misleidende grafiek
Inmiddels hoor je dat in Nederland vanuit het RIVM en OMT leden meer dan 1 van de 100 Nederlanders tegelijk besmettelijk zouden zijn. Dit komt uit deze grafiek uit het weekrapport van het RIVM.
Van alle cijfers die het RIVM presenteert, vind ik deze de meest misleidende. Ruim 180.000 mensen zouden half april besmettelijk zijn geweest (dus anderen kunnen besmetten). Deze grafiek wordt door het RIVM berekend op basis van het aantal positief getesten per dag en er wordt van uitgegaan dat iemand 8 dagen besmettelijk is.

Cijfers zijn onwaar
Deze grafiek zou dus weergeven dat het cijfer van half april hoger was dan welk ander moment sinds de start. Hoger dan vorig jaar maart en hoger dan half oktober en hoger dan half december.
Via twee manieren kan aangegeven worden, dat dit cijfer uiterst ver bezijden de waarheid is.
A. Hoewel de rioolwatercijfers van het RIVM, die ook op het coronadashboard te zien zijn, nog wel eens wat onverklaarbare schommelingen geven zien we dat het cijfer voor half april (274) veel lager is dan de top in oktober (ruim 700) en ook de helft van de top in december (550). Minimaal één van de twee grafieken klopt dus niet.
Ik heb die twee grafieken even qua tijdsas bij elkaar gezet dan ziet u hoezeer die twee grafieken verschillen in de laatste 6 weken.

B. Bij het bepalen van het cijfer besmettelijken gaat het RIVM voorbij aan aanpassingen van het testbeleid en testbereidheid. Men kijkt alleen maar naar het aantal positieve testen. En je kunt via een eenvoudig sommetje laten zien dat die ruim 180.000 niet kunnen kloppen.
- 180.000 mensen tegelijk besmettelijk zou betekenen dat per dag 23.000 mensen besmet raken (180.000/8).
- Per dag worden er gemiddeld 7500 positief getest. Zeker 2500 daarvan zijn al niet meer besmettelijk (als het niet meer zijn). Dat zijn de mensen met een hoge Ct-waarde. (De kritische grens zou rond een Ct-waarde van 30 horen te liggen). Dat weten we o.a. ook vanuit de cijfers in Madrid. Dan zijn dus maximaal 5.000 ervan per dag nog echt besmettelijk.
- Bij testen voor toegang is vastgesteld dat de mensen die zich daar laten testen, maar voor 0,15% positief waren. (Dat zijn 1 op 600). Maar daar zullen alleen mensen gekomen zijn, die geen symptomen hadden op dat moment. Plus dat die test ook een onderschatting geeft (20% wel geïnfecteerd, maar toch een negatieve uitslag). Laten we stellen dat deze testresultaten betekenen dat 3500 mensen per dag besmet zijn geraakt en geen symptomen hebben.
- Bij elkaar komen we dan op 5.000 via het testen en 3.500 die het niet weten. Dat is in totaal 8.500. Maar dat is veel minder dan de geschatte 23.000 door het RIVM, die per dag besmet raken. Het verschil kan niet wegverklaard worden door mensen die wel besmettelijk zijn en ook symptomen hebben, maar zich niet laten testen.
Als die 180.000 van half april van het RIVM wel zou kloppen, dan zouden de cijfers van de vorige pieken van het najaar in ieder geval een factor 2 à 2,5 hoger moeten zijn dan nu in die grafiek getoond wordt. En die van maart/april vorig jaar een factor 3 à 4!
Conclusie
Als je gewoon op basis van een berekening op de achterkant van een sigarendoosje kunt laten zien dat de grafiek niet kan kloppen, dan begrijp ik niet waarom het RIVM die toch maar blijft presenteren (en dat vervolgens andere mensen dit verhaal gewoon napraten).
En dat geldt eigenlijk ook voor de rioolwatercijfers. Een interessant experiment om te zien hoe dat als voorspeller kan dienen van besmettingscijfers. Maar zolang daar de waarde niet van is aangetoond, zou ik die niet op het Coronadashboard plaatsen. En als je dat toch doet, dan zou ik als ik jou was die cijfers wel serieus behandelen in je weekrapportage en zou ik ook stijgingen of dalingen verklaren. Als ze een compleet ander beeld geven, dan een andere grafiek die je gebruikt (zoals die van het aantal besmettelijken), dan zou ik daar aandacht aan geven en niet net doen alsof m’n neus bloedt.
U heeft zojuist gelezen: Ruim 1 op de 100 is besmettelijk, kom nou!
Volg Maurice de Hond op Twitter en YouTube.
Help ons dit soort inconsistenties zichtbaar te maken. En anderen te helpen de cijfers wel goed te evalueren. Schenk af en toe een (kleine) donatie. Klik daarvoor hier.