Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 2 mei

Dagcijfers 1 mei - 19560
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 2 mei 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 2 mei

Leestijd: 2 minuten

Ratjetoe

We zeiden het gisteren al: we wachten op stabiele cijfers. Het tegenovergestelde is vandaag weer het geval. Een gapend gat tussen de LCPS cijfers en die van NICE, een aanwijzing dat er weer een enorme achterstand is opgelopen bij het invoeren van de opname gegevens. Ook computerstoringen bij het RIVN, waardoor ook daar alle cijfers achterlopen. Aantallen PCR testen, maar ook aantallen opnames en overlijdens extreem laag, bizar gewoon. Een Ratjetoe dus. En als we vraagtekens bij de cijfers zetten, dan kijken we altijd naar onze zuiderburen in België, want die hebben wel altijd alles op orde. Waarom is dat in Nederland toch niet mogelijk? We zien aan de Belgische opnamecijfers dat die al een maand aan het dalen zijn. De kleine fluctuaties (weersinvloeden?) lijken volkomen identiek, maar er zijn bij ons telkens “tussensprintjes” die de cijfers weer omhoog stuwen.

Vandaag in elk geval geen update van de PCR, want dat zou een belachelijk plaatje opleveren. De NICE cijfers zijn handmatig bijgesteld, maar morgen weten we pas echt hoe de vork in de steel zit (hopelijk).

Eigenlijk zijn de cijfers op dit moment niet meer zo belangrijk, want met het warmere weer dat rond 8 mei in het vooruitzicht is, zullen de cijfers snel gaan dalen en of we dan nu op een gemiddelde van 221 (huidige 7-daagse gemiddelde) of wat hoger of lager zitten, dat zijn we over en paar weken vergeten. Dit is dan het plaatje voor vandaag:

Dagcijfers 2 mei - 19562

Goed te zien is dat inmiddels de cijfers in België al aan het dalen zijn. Door de grote onbetrouwbaarheid van de cijfers van de laatste dagen in Nederland, kunnen we dit nog niet aan onze eigen lijn zien.

De R-waarde blijft nog wel even onder de 1 hangen, de komende dagen zullen we meer duidelijkheid krijgen of het nog even stagneert, of dat de langzaam groter wordende luchtvochtigheid grip op de epidemie gaat krijgen. Ook zou je verwachten dat het effect van vaccinatie (inmiddels 30%) te zien zou zijn op de cijfers. Ons geduld wordt danig op de proef gesteld!

Dagcijfers 2 mei - 19561

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 173 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 188 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,96 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
De olifant op het voetbalveld - 96019
De heftige reacties van Nederland op het debat over de regeringsverklaring - 95205