Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 3 mei

Dagcijfers 2 mei - 19572
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 3 mei 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 3 mei

Leestijd: 2 minuten

Bijgeplust

Het enige nieuws voor vandaag is dat er uiteindelijk geen nieuws is. Gisteren was de vraag hoe de Ratjetoe dagen uit zouden gaan pakken, maar nu zien we dat alles volgens de bijplus-gewoontes is aangevuld. Vrijdag en zaterdag ongeveer 50% erbij. Verder stabiliseren de cijfers, nog geen effect van het voorjaar (dat hadden we ook niet verwacht, maar vanaf 8 mei wordt het een stuk warmer), ook geen effect van vaccinatie (dat hadden we wel een beetje verwacht). Wel worden we inmiddels links ingehaald door België, waar de opnamecijfers flink aan het dalen zijn, dus er blijven vraagtekens.

Dagcijfers 3 mei - 19581

De R blijft stilstaan op de waarde waar we al een week zitten: 0,97:

Dagcijfers 3 mei - 19573

Hoewel de RIVM cijfers zelf heel moeilijk zijn te interpreteren door computerstoringen, zijn de GGD-cijfers wel beschikbaar en daar is een patroon uit te halen. De laatste drie dagen (woensdag tot vrijdag) vergeleken met de week ervoor zien we: 9% minder mensen die zich hebben laten testen en het aantal positieven is hetzelfde gebleven. Het percentage positief getesten is gestegen van 11,0% naar 12,1%.

Ook dit zijn cijfers die weer multi-intepretabel zijn. Is de testbereidheid afgenomen? Zijn er minder mensen met verkoudheidsklachten? En welk effect hebben de sneltesten op het bezoek aan de GGD-teststraten. Komen er dan minder mensen om zich te laten testen, maar degenen met een positieve uitslag vooral wel?

En wat is het effect van de “false positives”. Bij een dalende trend neemt dat effect immers toe.

Dit is de geupdate grafiek:

Dagcijfers 3 mei - 19579

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 191 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 163 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,97 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.