Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 7 mei

Dagcijfers 5 mei 2021 - 19697
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 7 mei 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 7 mei

Leestijd: 2 minuten

Eindelijk!

De cijfers lijken eindelijk echt te gaan dalen sinds gisteren. Een week geleden al heel voorzichtig aangekondigd: luchtvochtigheid zit rond de 5 sinds Koningsdag, nog niet echt het weer dat we wensen, maar beter dan we de maanden ervoor al veel te lang hadden. Sinds de top 18 april een daling van 20%, berekend voor 3 mei. Dat is op zich al voldoende om aan de voorwaarden voor het verder versoepelen van de maatregelen te voldoen. De cijfers gaan ook weer lijken op die van België, waar de daling al een maand geleden begonnen was. Het verschil zou verklaard kunnen worden door de grotere bewustwording van de verspreiding van het virus door de lucht en de maatregelen v.w.b. ventilatie die daar wel genomen zijn. Zie dus het plaatje van vandaag:

Dagcijfers 7 mei - 19730

De R-waarde is pijlsnel ook gedaald tot inmiddels 0,91!

Dagcijfers 7 mei - 19721

Als we naar de GGD-cijfers kijken van woensdag t.o.v. de woensdag ervoor zien we dat het aantal testen 10.000 lager zijn (deels zal dat aan de schoolvakanties liggen) en het aantal positief getesten 300 lager dan de week ervoor. Je zou kunnen denken dat bij de GGD-metingen van 4 en 5 mei het effect van Koningsdag te zien zou moeten zijn. Als we vergelijken met de week ervoor dan is alleen het probleem dat het aantal getesten op Koningsdag zelf lager was dan normaal op een dinsdag. Gezien het verloop in die week kan geschat worden dat op Koningsdag er circa 700 minder positief getesten waren, doordat minder mensen waren gekomen om zich te laten testen. Dan kan je concluderen dat op 4 en 5 mei het aantal positief getesten circa 7% lager lagen dan de week ervoor.

Dat houdt in dat Koningsdag niet voor een grote stijging van het aantal positieve gevallen in Nederland heeft gezorgd.

Wat wel te zien is dat in deze periode de groep tussen 20-29 jaar een ander patroon vertoont dan de personen boven de 30 jaar. Daar zien we wel stijgingen. Maar welke aantallen dat zijn kan pas over enkele dagen bepaald worden. En hoe en waar ze zouden zijn besmet is ook niet duidelijk. Morgen komt daar een apart blog over van Rogier Rumke.  Het totaalbeeld echter is een andere dan die we de avond van de 27e in de media hoorden.

De ontwikkelingen zijn goed te zien in deze totaalgrafiek. Voor het eerst in tijden dat de blauwe lijn en de gele lijn gelijk vallen. Dus dat het aantal ziekenhuisopnames op basis van NICE (gecorrigeerd voor de vertraging) 3% betreft van het aantal positieve testen:

Dagcijfers 7 mei - 19736

En de dagcijfers zijn:

  • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 196 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 174 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,91 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.