Wilt u ons werk financieel ondersteunen? Word dan lid

De laatste updates in uw mail!

U hoeft niets te missen. leder weekend krijgt u de hoogtepunten van Maurice van afgelopen week in uw mail. Met opmerkelijke artikelen, meer achtergrond en toelichtingen.

Dagcijfers 10 mei

Dagcijfers 5 mei 2021 - 19693
Samenvatting van het artikel

Op deze pagina worden dagelijks de laatste cijfers over de covid-19 epidemie gepresenteerd, op basis van de gegevens van het NICE, aangevuld met de voorspellingen voor de komende weken. Vandaag de cijfers voor 10 mei 2021

Lees volledig artikel: Dagcijfers 10 mei

Leestijd: 2 minuten

Voorbij -20%

De daling van de opnamecijfers gaat stug door. Minister president Mark Rutte stelde dat een daling op weekbasis van tenminste 20% nodig is voor verdere versoepeling. Vertaald naar R-waarde is dat een waarde van ongeveer 0,9. Daar zitten we inmiddels onder! De cijfers zijn in een week tijd gedaald met 21%. En met de sterke stijging van de luchtvochtigheid sinds gisteren, gaan we ook daarvan spoedig het effect merken en wordt de R verder verlaagd.

Het probleem is ook dat er met de slechte ICT systemen altijd cijfers te vinden zijn die het tegendeel lijken aan te tonen. Zo suggeerden de cijfers van de teststraten, dat het steeds slechter gaat, terwijl de ziekenhuizen langzaam gaan leeglopen.Maar nu de ICT problemen van vorig weekend uit het systeem lopen, zal morgen blijken dat ook die cijfers duidelijk dalen. Inmiddels zijn ook de tekenen van de daling van de cijfers te zien op de IC’s. Per saldo nu ook 10% onder de top.

In het plaatje van de ziekenhuisopnames zien we dat Nederland en België gelijk opgaan in de daling van de cijfers. En ook in België wordt melding gemaakt van stagnerende besmettingscijfers. We gaan er van uit dat ziekenhuisopnames het meest representatief zijn voor de verspreiding en dat de prestaties van de laboratoria daaraan ondergeschikt zijn. Het zou natuurlijk mooi geweest zijn, als deze PCR-cijfers een goede voorspelling waren voor de te verwachten opnames.

Dagcijfers 10 mei - 19885

En voor de grafiek van de R-waarde weer eens wat anders. Nu met hierin opgenomen de verschillende factoren die van invloed zouden kunnen zijn op de verspreiding van het corona virus:

Dagcijfers 10 mei - 19883

In dit plaatje zijn de momenten aangegeven waarop de avondklok van kracht werd en weer opgeheven. Als er een effect zou zijn, dan zou het eerder een tegengesteld effect zijn geweest: een stijging bij het instellen en een scherpe daling bij het opheffen. Ook is (schematisch) de impact van de Engelse variant aangegeven. Een stijging van januari t/m maart. Nadat eind maart de Engelse variant dominant was geworden, bleef de natuurlijke opbouw van immuniteit over en daalde de R weer geleidelijk.

Het effect van de hoge luchtvochtigheid sinds gisteren, gaan we pas over 8 dagen zien.

Bij de GGD-teststraten zien we dat afgelopen zaterdag 6000 mensen zich minder hebben laten testen en 800 minder positief zijn getest.

In het totaaloverzicht zien we dit nu terug:

Dagcijfers 10 mei - 19890

En de dagcijfers zijn:

    • Aantal ziekenhuisopnames gisteren 157 *
  • Aantal ziekenhuisopnames eergisteren: 120 *
  • Actuele geschatte R-waarde: 0,88 **

We gaan het weer zien! Tot morgen!

Toelichting

In de grafiek met ziekenhuisopnames, geeft de blauwe lijn gemerkt “I-PCR” de voorspelling weer van het aantal ziekenhuisopnames op basis van de PCR test. Zie ook ons blog hierover.

* Gecorrigeerde waarden. Ongecorrigeerde waarden op stichting-nice.nl
** Let op: deze R dag-waarde kan dus nog 0,01 wijzigen de komende tijd, als gevolg van het bijplussen (toevoegen door NICE van nog niet ingevoerde patiënten met een positieve PCR-test).

Deel dit artikel: Twitter Facebook Linkedin WhatsApp
REACTIES
Reageer hier, maar met respect.

We verwelkomen respectvolle en relevante opmerkingen. Off-topic commentaren worden verwijderd. Als je illegale dingen doet, zullen we het verbieden.

 
Steeds meer malversaties bekend van Daszak, Fauci e.a. over lablek - 89029